Helikobakteri pylori, një bakter që zakonisht gjendet në stomak nuk shkakton gjithmonë probleme, por disa lloje janë të lidhura me ulcerat dhe gastritet. Tani, shkencëtarët kanë gjetur se një lloj i H. pylori mund të rrisë rrezikun e kancerit të stomakut.
Hulumtuesit kanë identifikuar llojin e baktereve që mund të kontribuojnë në zhvillimin e kancerit të stomakut, transmeton Indeksonline.
“Kanceri i stomakut është kanceri i katërt më i zakonshëm në meshkuj dhe kanceri i shtatë më i zakonshëm në femra,” shpjegon Fondi i Kërkimit të Kancerit dhe Instituti Amerikan për Kërkimin e Kancerit.
Shkalla më e lartë e kancerit të stomakut në vitin 2018 u pa në Korenë e Jugut, Mongolinë, Japoninë dhe Kinën.
Një faktor rreziku për kancerin e stomakut është infeksioni me një lloj bakterie të quajtur Heliobakter pylori, por specifikat e ndikimit të tij në zhvillimin e tumoreve kanë qenë të paqarta.
Hulumtuesja i lartë, Dr. Nina Salama dhe ekipi, në bashkëpunim me hulumtuesit nga Universiteti Zhengzhou në Kinë mblodhën dhe analizuan mostrat stomaku I 49 pjesëmarrës.
Shkencëtarët synonin të shihnin se cilat lloje të H. pylori do të shoqëroheshin me kancerin e stomakut.
Nëpërmjet analizës së tyre, ata identifikuan një tendosje që dallonte nga pjesa tjetër: H. pylori me një variant të gjenit të lidhur me cytoxin A – domethënë, variantin EPIYA D. Nga pjesëmarrësit e studimit me këtë tendosje, 91 për qind kishin një diagnozë të kancerit të stomakut