A shkaktojnë bakteret kancer të stomakut? – AlpeGossip
A shkaktojnë bakteret kancer të stomakut?

A shkaktojnë bakteret kancer të stomakut?

Helikobakteri pylori, një bakter që zakonisht gjendet në stomak nuk shkakton gjithmonë probleme, por disa lloje janë të lidhura me ulcerat dhe gastritet. Tani, shkencëtarët kanë gjetur se një lloj i H. pylori mund të rrisë rrezikun e kancerit të stomakut.

Hulumtuesit kanë identifikuar llojin e baktereve që mund të kontribuojnë në zhvillimin e kancerit të stomakut, transmeton Indeksonline.

“Kanceri i stomakut është kanceri i katërt më i zakonshëm në meshkuj dhe kanceri i shtatë më i zakonshëm në femra,” shpjegon Fondi i Kërkimit të Kancerit dhe Instituti Amerikan për Kërkimin e Kancerit.

Shkalla më e lartë e kancerit të stomakut në vitin 2018 u pa në Korenë e Jugut, Mongolinë, Japoninë dhe Kinën.

Një faktor rreziku për kancerin e stomakut është infeksioni me një lloj bakterie të quajtur Heliobakter pylori, por specifikat e ndikimit të tij në zhvillimin e tumoreve kanë qenë të paqarta.

Hulumtuesja i lartë, Dr. Nina Salama dhe ekipi, në bashkëpunim me hulumtuesit nga Universiteti Zhengzhou në Kinë mblodhën dhe analizuan mostrat stomaku I 49 pjesëmarrës.

Shkencëtarët synonin të shihnin se cilat lloje të H. pylori do të shoqëroheshin me kancerin e stomakut.

Nëpërmjet analizës së tyre, ata identifikuan një tendosje që dallonte nga pjesa tjetër: H. pylori me një variant të gjenit të lidhur me cytoxin A – domethënë, variantin EPIYA D. Nga pjesëmarrësit e studimit me këtë tendosje, 91 për qind kishin një diagnozë të kancerit të stomakut