Humbi 75% të shikimit të tij për shkak të kësaj lodre që ndoshta mund ta keni në shtëpinë tuaj – AlpeGossip
Humbi 75% të shikimit të tij për shkak të kësaj lodre që ndoshta mund ta keni në shtëpinë tuaj

Humbi 75% të shikimit të tij për shkak të kësaj lodre që ndoshta mund ta keni në shtëpinë tuaj

Një adoleshent australian dëmtoi përgjithmonë shikimin me treguesin e tij me lazer. Kjo është arsyeja pse optometristët synojnë t’i paralajmërojnë prindërit se treguesi me lazer është ‘lodër’ e rrezikshme për fëmijët e tyre.
Ky djalë 14 vjeçar përjetoi probleme me vizionin e tij dhe vizitoi një optometër Ben Armitage pasi luajti me treguesin e tij të lazerit. Djali konfirmoi se ai vuri lazerin në sytë e tij për një kohë të shkurtër, gjë që përfundimisht rezultoi me humbjen prej 75% të shikimit të tij në të dy sytë.

Armitage deklaroi se pjesa e prapme e të dy syve shfaqte djegie me lazer, gjë që nënkuptonte se ai kishte djegur retinën në pjesën e prapme të syrit afër zonës së njohur si macular.

Djali nuk ndjeu asnjë dhimbje duke luajtur me treguesin e lazerit, por ai arriti të dëmtojë shikimin e tij në të njëjtin moment.Fakti që mbajtja e syzeve nuk mund të ndihmojë në përmirësimin e vizionit të djalit është gjëja më e keqe në këtë rast.

Optometristi gjithashtu shpjegoi se dëmi i bërë për sytë e pacientit ishte i ngjashëm me një aparat filmik të thyer, në atë që pavarësisht nga cilësia e lentes në pjesën e përparme, dëmi i sensorit në pjesën e prapme nuk mund të trajtohet.

Ekziston një studim i kryer nga Qendra e Pajisjeve dhe Shëndetit Radiologjik të Administratës Ushqimore dhe të Barnave, ku është vërtetuar se madje edhe një lazer 5 mW mund të shkaktojë dëme dhe ata që janë shënuar në rangun 3-5 mW nuk kanë raportuar raste të dëmtimit të syve . Lazerët në SHBA janë të sigurt dhe shkojnë brenda këtyre kufijve, por ka disa lazer të importuar që nuk janë të importuara ligjërisht që tejkalojnë kufijtë e sigurisë ligjore.