SEKS SPONATAN APO I PLANIFIKUAR/ Ja cila zgjedhje sjell më shumë kënaqësi! – AlpeGossip
SEKS SPONATAN APO I PLANIFIKUAR/ Ja cila zgjedhje sjell më shumë kënaqësi!

SEKS SPONATAN APO I PLANIFIKUAR/ Ja cila zgjedhje sjell më shumë kënaqësi!

Portretizimet e seksit në TV dhe filma shpesh përfshijnë takime pasionante, të nxitura të momentit që duket se kanë pak paramendim ose planifikim. Përshkrimet mediatike të seksit mund të dërgojnë më pas mesazhin se një tipar i seksit të nxehtë dhe të kënaqshëm është spontaniteti. Në fakt, në studimet tona, kur pyetëm partnerët në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada për preferencat e tyre seksuale, shumica besojnë se seksi është më i kënaqshëm kur ndodh spontanisht, krahasuar me atë kur është planifikuar para kohe.

Por a është seksi i momentit më i kënaqshëm? Megjithëse spontaniteti mund të sinjalizojë pasion për disa, vlerësimi i spontanitetit mund të ketë të metat e veta. Megjithëse dëshira për seks mund të jetë intensive në grahmat e një marrëdhënieje të re dhe seksi mund të duket sikur ndodh rregullisht pa planifikim, dëshira seksuale (dhe shpeshtësia e seksit) shpesh bie me kalimin e kohës në një marrëdhënie. Çiftet afatgjatë që presin që të dy partnerët të kenë një shpërthim të njëkohshëm të dëshirës në mënyrë që të ndodhë seksi, rrallë mund të përfshihen në seks.

Planifikimi mund të jetë thelbësor që seksi të ndodhë mes kërkesave të tjera për kohën e tyre, edhe nëse planifikimi i një takimi seksual shihet si më pak seksi. Njohja se kur duhet të bëni seks mund t’i ndihmojë njerëzit gjithashtu të përgatiten veshje, lubrifikim, privatësi që mund të përmirësojnë seksin. Pavarësisht nga ideali i spontanitetit që përshkon kulturën, psikikën dhe median e Amerikës së Veriut, pak kërkime kishin ekzaminuar sesi seksi i planifikuar u nda kundër idealit të seksit spontan.

Në të dy studimet, njerëzit mbështetën besimin se spontaniteti ishte ideal. Por ndryshe nga këto besime, seksi spontan nuk ishte veçanërisht i kënaqshëm. Në studimin tonë të parë, megjithëse njerëzit që ishin më të lidhur me idealin e spontanitetit përgjithësisht raportuan se ishin më të kënaqur seksualisht, kur përvoja e tyre më e fundit seksuale u pa se kishte ndodhur spontanisht, ata nuk e panë atë më të kënaqshme sesa seksi që ishte planifikuar.

Seksi i planifikuar ndonjëherë mund të shihej si më pak seksi, por kjo ishte vetëm për ata që besonin se seksi i planifikuar nuk është ideal. Perceptimi i një përvoje seksuale të kohëve të fundit siç ishte planifikuar ishte e lidhur me kënaqësi më të ulët seksuale në përgjithësi, por ky nuk ishte rasti për ata që besonin më fort se seksi i planifikuar ishte i kënaqshëm (dhe interesant, rreth një në pesë përmendën se takimi i tyre i fundit seksual ishte planifikuar).

Në një studim të dytë, në të cilin gjurmuam përvojat seksuale të çifteve gjatë 21 ditëve, kënaqësia seksuale nuk ndryshonte në bazë të faktit nëse seksi perceptohej si spontan apo i planifikuar, edhe për ata që besonin në idealin e seksit spontan. Dhe megjithëse disa njerëz përmendën se seksi i planifikuar mund të shtonte një element presioni, spontaniteti gjithashtu nuk ishte gjithmonë receta për seks të nxehtë – disa njerëz thanë se kur seksi ishte i paplanifikuar, ata mund të mos kenë kohë të mjaftueshme për t’u ngrohur deri në penetrim, duke lënë mënjanë shpërqendrojnë ose sigurojnë privatësinë.