STUDIM/ Fantazitë seksuale të femrës, kënaqësitë dhe… – AlpeGossip
STUDIM/ Fantazitë seksuale të femrës, kënaqësitë dhe…

STUDIM/ Fantazitë seksuale të femrës, kënaqësitë dhe…

Një ekip psikologësh i udhëhequr nga një grua ka zbuluar disa gjetje befasuese për një nga aspektet më të fshehta të fantazisë seksuale të femrës.

Ndërsa pothuajse të gjithë kanë fantazi seksuale, hulumtimet e mëparshme mbi këtë temë kanë zbuluar që midis 31 dhe 62% të grave kanë fantazi të përdhunimit. Të ngjallet seksualisht nga një skenar i tillë i imagjinuar paraqet një mister psikologjik. Pse të fantazojmë për një veprim kriminal, i cili, në të vërtetë, është zmbrapsës dhe i bezdisshëm?

Për të hetuar këto dhe enigma të tjera në zemër të fantazisë erotike femërore, një ekip studiuesish me bazë në Universitetin e Teksasit të Veriut dhe Universitetin e Notre Dame studiuan 355 gra të reja.

Një pjesë e hulumtimit përfshiu pjesëmarrësit duke lexuar një skenar fantazi të përdhunimit mbi kufje, për të hetuar sesa ngjallën ato.

Në studimin, botuar në revistën akademike “Arkivi i Sjelljes Seksuale”, pjesëmarrësve iu udhëzua që të mbyllnin sytë ndërsa dëgjonin dhe të përpiqeshin ta imagjinonin veten si gruaja e përshkruar në tregim. Ky skenar u nxor nga skena histori që gjendeshin zakonisht në letërsinë romantike të grave, kështu që portretizonte një fantazi erotike të përdhunimit, sesa një portretizim të mirëfilltë të sulmit aktual.

Ky ishte skenari: një i njohur mashkull tërhiqet fort nga personazhi femër. Ai kërkon dëshpërimisht të bëjë seks me të, por ajo nuk pranon. Përpjekjet e tij për ta bindur ishin të pa suksesshme dhe ai e mposht dhe e përdhunon atë.

Karakteri femëror është rezistent gjatë gjithë bashkëveprimit dhe në asnjë moment nuk jep pëlqim. Sidoqoftë, pasi burri është tërheqës dhe ai ofron stimulim erotik, ajo përjeton kënaqësi nga seksi i detyruar. Skenari i kushton më shumë theks përdorimit të detyrimit sesa kënaqësisë seksuale.

Rezultatet e studimit – të cilat gjithashtu hulumtuan fantazira të tjera seksuale dhe agresive, vetëvlerësimin, qëndrimet ndaj seksit dhe testimin e personalitetit tjetër – janë që 52% e grave kishin fantazi për seks të detyruar nga një burrë; 32% kishin fantazi sikur të dhunoheshin nga një burrë; 28% kishin fantazi për seks të detyruar oral nga një burrë;
16% në lidhje me seksin e detyruar anal; 24% në lidhje me pamundësinë; 17% në lidhje me seksin e detyruar nga një grua; 9% në lidhje me dhunimin nga një grua; dhe 9% në lidhje me seksin e detyruar oral nga një grua. Në përgjithësi, 62% raportuan se kishin pasur të paktën njërën prej këtyre fantazive.

Ekipi i studiuesve, i udhëhequr nga Jenny Bivona, me qendër në Universitetin e Teksasit të Veriut, zbuloi se në përgjithësi, 62% e pjesëmarrësve raportuan se kishin një fantazi përdhunimi të një lloji.

Sipas këtij studimi, të titulluar ‘Gratë e përdhunimit të Fantazive: Një Vlerësim Empirik i Shpjegimeve të Mëdha’, një teori e mëparshme psikologjike e zakonshme se pse gratë duhet të fantazojnë për përdhunim ose seks të detyruar u quajt ‘shmangia e fajit seksual’. Kjo teori kishte të bënte me gratë që shmangnin marrjen e përgjegjësisë për dëshirat seksuale. Hipoteza argumentoi që gratë janë shoqëruar nga kultura jonë për të punuar shumë për të mos u perceptuar si premisa ose tepër seksuale.

Teoria ‘Shmangia e fajit seksual’ argumenton se, për disa gra, pra, fantazitë e seksit konsensual mund të gjeneronin vetë-faj, faj dhe ankth. Kështu që duke e lënë fantazinë të marrë formën e përdhunimit, gruaja në fantazi po detyrohet të bëjë diçka që nuk dëshiron. Pas kësaj, ajo nuk mund të fajësohet për shfaqjen e seksit. Në kontrast me një fantazi konsensuale seksuale, një temë seksuale e detyruar rrit kënaqësinë seksuale duke lejuar që fantazizuesi të shmang fajin.

Rezultatet e këtij studimi nuk gjetën mbështetje për këtë teori.

Autorët e këtij studimi të ri terren pranojnë se ‘shmangia e fajit seksual’ mund të ketë qenë e vërtetë në të kaluarën kur kemi jetuar në periudha më të shtypura seksualisht, kështu që është e mundur që gjatë dekadave të fundit, ndryshimet në qëndrimet ndaj seksit do të thotë stresi për gratë duke u shikuar si tepër seksuale është zhdukur. Tani disa gra duket se kanë fantazi të përdhunimit për të shmangur fajin për të pasur hapur fantazi konsensuale seksuale.

Në kontrast të drejtpërdrejtë me “shmangien e fajit seksual” është teoria e “hapjes ndaj përvojës seksuale”. Në vend që të nxitet nga seksualiteti i shtypur, kjo supozim është fantazi të përdhunimit që rrjedhin nga një qëndrim përgjithësisht i hapur, tolerant dhe pa faj ndaj seksit. Ishte kjo teori që mori mbështetjen më të fortë në këtë hulumtim të ri nga Bivona dhe kolegë.

Një konstatim i dukshëm është se gratë që raportuan se ishin më pak të shtypur për seksin kishin më shumë të ngjarë të kishin fantazime përdhunimi, por gjithashtu ishin më të hapura për fantazi në përgjithësi, më shumë të ngjarë të kishin fantazi konsensuale, dhe më shumë të ngjarë të raportonin një nivel më të lartë ngjalljeje ndaj përdhunimit fantazitë.

Është interesante, gratë që raportuan se kishin fantazi të shpeshta të përdhunimit, gjithashtu kishin të ngjarë të raportonin se kishin fantazi për “forcimin ose detyrimin e një mashkulli të dorëzohej seksualisht kundër vullnetit të tij”.

Këto rezultate sugjerojnë që të kesh fantazi për gjëra që nuk do t’i pranonim kurrë ose nuk do të zgjidhnim t’i bënim në realitet, nuk janë domosdoshmërisht shenja të shqetësimit psikologjik. Në fakt, sipas këtij hulumtimi, gratë që kanë fantazira përdhunimi gjithashtu kanë tendencë të kenë qëndrime më pozitive ndaj seksit, vetëvlerësim të lartë dhe fantazi më seksuale më të shpeshta konsensuale.

Ky studim nuk e lejon në asnjë mënyrë ose përpiqet të justifikojë përdhunimin, i cili mbetet një krim i dhunshëm dhe i dënueshëm pa marrë parasysh se çfarë mund të përfundojë studimi mbi fantazinë seksuale të secilës gjini. Ndërsa disa madje mund të besojnë se botimi i rezultateve të tilla si këto do të ndihmojë disa përdhunuesve në justifikimin e veprimeve të tyre, realiteti është që këta kriminelë të dhunshëm nuk po skanojnë kërkime akademike erudite që kërkojnë justifikime për sulm. Redaktorët dhe ushtritë e akademikëve që konsiderojnë hulumtime të paraqitura për botim në revista akademike si Arkivi i Sjelljes Seksuale gjithashtu besojnë qartë se ky lloj studimi meriton botim, dhe shpërndarje më të gjerë në terren.

Fantazia është një zonë thellësisht problematike për shumë njerëz dhe për psikiatrinë dhe psikologjinë — pse disa njerëz i shndërrojnë idetë e çuditshme në vepra aktuale? imagjinata të pazakonta pa ndërmarrë ndonjë veprim. Pse individë të ndryshëm shqetësohen për fantazitë, të cilat nuk i aprovojnë? Si rezultat, shumë terapi psikoseksuale përfshijnë hulumtimin dhe përballjen me misteret e fantazisë seksuale.

Ende nuk i dimë përgjigjet e shumë prej këtyre pyetjeve, por ky lloj hetimi shkencor po ndihmon në kërkimin dhe pyetjet tona.

Raj Persaud është një psikiatër konsulent me qendër në Londër. Jenny Bivona është diplomuar në Universitetin e Teksasit të Veriut dhe tani punon si psikologe klinike.