ASPIRINË APO IBUPROFEN? Ky është dallimi dhe kur duhet të përdoret secila – AlpeGossip
ASPIRINË APO IBUPROFEN? Ky është dallimi dhe kur duhet të përdoret secila

ASPIRINË APO IBUPROFEN? Ky është dallimi dhe kur duhet të përdoret secila

Ju mund të mendoni se aspirina dhe ibuprofeni janë të këmbyeshme kur bëhet fjalë për lehtësim dhimbjeje, por ato nuk janë. Nga të gjitha opsionet e farmacisë për lehtësim dhimbjeje, ju mund të habiteni se sa shumë zgjedhje ka dhe cilin duhet të merrni dhe kur. Të dy medikamentet që duken më lehtësisht të arritshme janë aspirina dhe ibuprofeni: Ata janë të dyja, anti-inflamatore dhe lehtësues dhimbjesh.

Të dyja janë të ngjashme – por jo të këmbyeshme. Vetëm aspirina, jo ibuprofen, i përket një grupi përbërësish të lidhur kimikisht të quajtur salicilate. Keto janë një grup i kimikateve të gjetura në natyrë që janë përdorur për të trajtuar kushtet shëndetësore për mijëra vjet. Ata gjenden natyrshëm në ushqime si rrush dhe kajsi dhe ndonjëherë përdoren në pastë dhëmbësh, raporton Healthline. Të dy aspirina dhe ibuprofeni lehtësojnë dhimbjen duke bllokuar substancat e ngjashme me hormonet natyrore në trup dhe kjo minimizon dhimbjen dhe ënjtjen.

Por këtu përfundojnë krahasimet. Ja se kur duhet ta pini njërën dhe tjetrën:

Rrezik i lartë për atak në zemër: Një dozë e ulët ditore e aspirinës mund të ndihmojë në parandalimin e një sulmi në zemër, sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës. Kjo për shkak se aspirina zvogëlon grumbullimin e gjakut dhe mban gjaku të rrjedhshëm në zemrën tuaj. Sigurisht, konsultohuni me mjekun tuaj përpara se të filloni terapinë e përditshme ose të rregullt të aspirines.

Tabletat Ibuprofen mbyllen: Fëmijët nën 12 vjeç: Të rinjtë nën moshën 12 vjeç duhet të përdorin ibuprofen ose acetaminophen (Tylenol) nëse ata janë duke u shëruar nga gripit. Megjithëse aspirina është në rregull për fëmijët mbi 3 vjeç, kjo nuk është alternativa më e sigurt për këto simptoma dhe mund të jetë vdekjeprurëse për fëmijët nën 12 vjeç. Kjo për shkak se aspirina rrit rrezikun e zhvillimit të një gjendje të rëndë, shpesh fatale, të njohur si sindroma e Reye.