E DINIT? Nivelet e larta të stresit ulin fertilitetin tek femrat – AlpeGossip
E DINIT? Nivelet e larta të stresit ulin fertilitetin tek femrat

E DINIT? Nivelet e larta të stresit ulin fertilitetin tek femrat

Nivelet më të larta të stresit mund të ulin konceptimin ose fertilitetin tek femrat ndërsa tek meshkujt nuk ndikojnë.

Ky është përfundimi i një studimi të kryer nga hulumtuesit në Shkollën e Shëndetit Publik në Universitetin e Bostonit.

Në studim u morën në total 4.769 gra dhe 1.272 burra për një periudhë kohore prej 12 muajsh.

Pjesëmarrësve iu bënë pyetje rreth nivelit të tyre të stresit, duke u dhënë atyre një rezultat total të perceptuar të stresit nga zero në 40.

Ndërsa femrat në përgjithësi kishin nivele më të larta stresi sesa meshkujt, studiuesit zbuluan gjithashtu se nivelet e stresit të femrat kishte më shumë ndikim në aftësinë e tyre për të riprodhuar.

Femrat me nivelin e stresit mbi 25 pikë kishin 13% më pak mundësi për të ngelur shtatzënë sesa femrat me rezultat nën 10 pikë.

Por ajo çfarë habiti më shumë studiuesit është se niveli i stresit nuk ndikon njësoj tek femrat dhe meshkujt.

Studiuesit zbuluan se nëse lidhja midis niveleve më të larta të stresit dhe shanseve më të ulëta të konceptimit për shkak të reduktimit të frekuencës së marrëdhënieve dhe rritjes së çrregullimit të ciklit menstrual.