KENI KUJDES/ Këto shenja tregojnë se një goditje në tru po vjen – AlpeGossip
KENI KUJDES/ Këto shenja tregojnë se një goditje në tru po vjen

KENI KUJDES/ Këto shenja tregojnë se një goditje në tru po vjen

Neurokirurgët pretendojnë se nëse ata janë në gjendje të veprojnë në një pacient i cili ka pësuar një goditje brenda 3 orëve pas ndodhisë, ekziston çdo shans që personi të mund të shërohet.

Por, dijeni se dikush (ose ju) po pëson një goditje, nuk është gjithmonë e drejtpërdrejtë për shumicën prej nesh që dimë pak për mjekësinë.

Pra, këtu janë disa udhëzime të shkurtra për t’ju ndihmuar të kuptoni.

Si ta kuptoni se ju po pësoni një goditje në tru:
Mpirje në krahun e majtë, këmbën, ose në anën e majtë të fytyrës.
Probleme për të kuptuar të folurit e njerëzve të tjerë.
Paralizë e plotë ose e pjesshme.
Probleme për të parë me njërin ose të dy sytë.
Marramendje dhe humbje e vetëdijes.

Janë katër hapa që mund të ndërmerrni për të përcaktuar nëse dikush po përjeton një goditje:

Kërkojini personit të buzëqeshë(nëse ata kanë një goditje, ata nuk do të jenë në gjendje ta bëjnë këtë)
Kërkojini personit të thotë një fjali të thjeshtë(për shembull, “Sa kohë e bukur sot”) – përsëri, nëse nuk mund ta menaxhojnë atë, ka probabilitet të lartë që ata të kenë pësuar një goditje në tru.
Kërkojuni atyre të përpiqen të ngrenë të dy krahët(nëse ata kanë pësuar një goditje, ata do të jenë në gjendje ta bëjnë këtë pjesërisht apo aspak).
Kërkojuni atyre të nxjerrin jashtë gjuhën(nëse gjuha është “shtrembër”, nëse shkon në njërën anë ose në tjetrën, kjo është gjithashtu një tregues i një goditjeje.
Nëse personi ekspozon edhe vetëm një nga këto simptoma, telefononi shërbimet e emergjencës menjëherë.
Një kardiolog citoi se nëse secili që e merr këtë informacion ia dërgon dhjetë njerëzve; mund të shpëtoni të paktën një jetë.