Në afërsi të një planeti xhuxh: Prova e NASA-s për Dawn dërgon imazhin e ri mahnitës (VIDEO) – AlpeGossip
Në afërsi të një planeti xhuxh: Prova e NASA-s për Dawn dërgon imazhin e ri mahnitës (VIDEO)

Në afërsi të një planeti xhuxh: Prova e NASA-s për Dawn dërgon imazhin e ri mahnitës (VIDEO)

Mund të jetë objekti më i madh në rripin e asteroideve që qëndron përtej Marsit, por planeti Xhuxhi Ceres ka qenë shkencëtarë të habitshëm që kur u zbulua.

Tani, hetimi i Dawn i NASA-s ka kthyer mbrapa pamjen më të afërt ndonjëherë në sipërfaqen e Ceres.

Kjo foto, një nga imazhet e para të kthyera nga Dawn në më shumë se një vit, tregon një peizazh të përafërt me një sipërfaqe relativisht të qetë.

“Ky peizazh i përafërt sugjeron se këto karakteristika janë në krye të terreneve të lashta,” tha NASA.

Anija ajrore Dawn ka kthyer shumë imazhe gjymtyre të Ceres gjatë misionit të saj.

“Këto imazhe ofrojnë perspektivë plotësuese për fotot e marra në përgjithësi duke imazhuar sipërfaqen direkt nën anijen,” tha NASA.

‘Ky shembull tregon se gjymtyra e Ceres është relativisht e qetë edhe përkundër sipërfaqes së përafërt, sepse ky trup i madh është i rrumbullakosur me gravitetin e vet.

Imazhet u morën pasi Dawn po manovron në orbitën më të ulët ndonjëherë për një ekzaminim të afërt të planetit të vetëm të xhuxhit të sistemit diellor të brendshëm.

Në fillim të qershorit, Dawn do të arrijë orbitën e saj të re, përfundimtare mbi Ceres.

Menjëherë pas kësaj, do të fillojë mbledhja e fotove dhe të dhënave të tjera shkencore nga një pikë e paparashikuar.

Ky orbitë do të jetë më pak se 30 milje (50 kilometra) mbi sipërfaqen e Ceres – 10 herë më afër se anija kozmike ka qenë ndonjëherë.

Dawn do të mbledhë spektrin gama dhe spektrin e neutroneve, të cilat ndihmojnë shkencëtarët të kuptojnë variacionet në përbërjen kimike të shtresës së lartë të Ceres.

Ky orbitë shumë e ulët gjithashtu do të grumbullojë disa nga imazhet më të afërt të Dawn.

Përgatiti: AlpeNews.al