NËSE NUK PASTRONI GURËZAT/ Do të habiteni se çfarë mund t’i ndodhi dhëmbëve tuaj – AlpeGossip
NËSE NUK PASTRONI GURËZAT/ Do të habiteni se çfarë mund t’i ndodhi dhëmbëve tuaj

NËSE NUK PASTRONI GURËZAT/ Do të habiteni se çfarë mund t’i ndodhi dhëmbëve tuaj

Duke mos shkuar te dentist I bëni një dëm shumë të madh dhëmbëve tuaj. Nuk ja vlen që nga frika të sakrifikoni një buzëqeshjke të shëndetshme.  Gurëzat e para në dhëmbët tuaj janë zakonisht  shenjë e disa problemeve  të mëdha! Këto gurëza mund mos ti dalloni fillimisht por pas disa muajsh ose një vit fillojnë simptomat e para.  Plus, një dietë e lartë në sheqerit dhe larja e rrallë i shton më shuëm problem gojës tuaj.

“Prishja e dhëmbëve vjen si shkak I baktereve që krijojnë acid dhe gurëza kur hani karbohidratet ose sheqer”, thotë Carl McManama, profesor i stomatologjisë në Universitetin e Bostonit. “Sa më shumë sheqer që hani, aq më shumë bakteret do të lulëzojnë dhe do të krijojnë më shumë acid.” Nëse nuk trajtohet, mund të vuani nga një problem i dhëmbëve të mëposhtme që mund të shmanget krejtësisht duke vizituar dentistin tuaj.

Thyerja e dhëmëve: “Një dhëmb i shëndetshëm rrallë herë thyhet”, thotë Dr McManama. “Por nëse keni shumë prishje ose një dhëmb me mbushje ato janë më të ndjeshëm ndaj plasaritjes.” Zakonet e pavullnetshme të gojës si përtypja e ushqimit mund të shkaktojnë që një dhëmb i prishur lehtë të plasaritet. Deri sa të mbushni dhëmbin tuaj, mund të ngadalësoni shkallën e prishjes duke ngrënë më pak sheqer, duke i larë dhëmbët dy herë në ditë me pastë dhëmbësh dhe duke përdorur fijen pastruese.

Dhëmbi juaj mund të vdesë: Nëse ka një infeksion në nervin e dhëmbit tuaj të shkaktuar nga prishja, ënjtja nga infeksioni do të ndërpresë furnizimin me gjak në nervin e dhëmbit tuaj dhe do ta “vrasë” atë. “Kur ju keni një nerv të vdekur, dhimbja është e madhe,” thotë Dr McManama. “Por dhëmbi do të vazhdojë të shkatërrohet nga procesi i prishjes dhe ai duhet të hiqet.”

Mund të merrni një infeksion: Indet e vdekura në dhëmbët tuaj, mund ta bëjnë trupin tuaj të pambrojtur ndaj infeksioneve. “Toksinat nga indet e vdekura fillojnë të infektojnë kockën në majë të rrënjës, e cila fillon të inflamohet. “, thotë Dr. McManama. “Pastaj infeksioni mund të shpërthejë në faqet tuaja dhe në gojë.” Dhëmbët  mund të fryhen nga infeksioni dhe ju mund të keni ethe një ethe. Edhe pse është e rrallë, një infeksion i dhëmbëve të patrajtuar mund të çojë në problem me trurin tuaj.. Është e rëndësishme të vizitoni dentistin tuaj një herë në gjashtë muaj .