PINI CIGARE? Por ja si e dëmton tymi lëkurën e fytyrës tuaj – AlpeGossip
PINI CIGARE? Por ja si e dëmton tymi lëkurën e fytyrës tuaj

PINI CIGARE? Por ja si e dëmton tymi lëkurën e fytyrës tuaj

Kur dikush përmend efektet e cigares në lëkurën tuaj, cila është gjëja e parë që ju vjen ndërmend?

Shumica prej nesh ndoshta mendon për rrudhat. Disa nga toksinat në tymin e cigareve dëmtojnë kolagjenin dhe elastinën, të cilat janë përbërës fibrozë të lëkurës që e mbajnë atë të fortë dhe elastik.

Ky dëmtim përshpejton plakjen e lëkurës, duke i bërë duhanpirësit më të prirur për rrudha në fytyrat dhe trup. Tymi i cigares dëmton gjithashtu lëkurën në mënyra të tjera që ndikojnë në pamjen e jashtme dhe rrezikojnë jetën e pirësit.

“Këmbët e sorrës” janë një lloj i zakonshëm i rrudhave që zhvillohen në skajet e jashtme të syve. Për duhanpirësit, këto rrudha zakonisht fillojnë shumë më herët sesa për njerëzit e tjerë, të cilët i zhvillojnë ndërsa plaken.

Siç u përmend më lart, dëmtimi i kolagjenit dhe elastinës është një faktor i madh në plakjen e parakohshme të lëkurës. Por shtrëngimi i enëve të gjakut i shkaktuar nga pirja e duhanit gjithashtu luan një rol. Enët e ngushta të gjakut pengojnë rrjedhën e gjakut dhe oksigjenin nga arritja e qelizave të lëkurës, duke rezultuar në plakjen e lëkurës.

Dëmtimi i lëkurës në lidhje me pirjen e cigares mund të shkaktojë rënie të lëkurës në pjesë të tjera të trupit. Në veçanti, gjoksi dhe krahët shpesh preken nga humbja e elasticitetit të lëkurës për shkak të pirjes së duhanit.

Shtrëngimi vaskular i shkaktuar nga toksinat në tymin e cigares ka një efekt negativ në shërimin e plagëve. Mungesa e rrjedhës së gjakut ngadalëson aftësinë e trupit për të riparuar veten.

Shumica e mjekëve do të rekomandojnë me forcë, ose madje do të kërkojnë që pacientët që pijnë cigare ta ndërpresin atë para një procedure kirurgjikale për shkak të ndikimit të toksinave të cigareve në shërimin e plagëve. Pirja e cigares gjithashtu rrit rrezikun e infeksionit të plagës, dështimit të rekuperimit të lëkurës, vdekjes së indeve dhe formimit të mpiksjes së gjakut.

Shenjat kanë tendencë të jenë edhe më të theksuara. Ka gjithashtu prova që pirja e cigares mund të rrisë rrezikun e strijave, të cilat janë gjithashtu një formë me dhëmbëza që zakonisht shkaktohet nga shtimi i shpejtë i peshës.

Gjithashtu dhe toni i lëkurës së duhanpirësve mund të jetë i pabarabartë dhe i zbehtë, duke tentuar drejt një toni portokalli ose gri. Mungesa e oksigjenit në qelizat e lëkurës pa dyshim që luan një rol, së bashku me efektet negative të kimikateve të tjera të shumta në duhan. Tymi i cigares është i ngarkuar me mbi 7,000 kimikate, përfshirë 250 që janë helmuese dhe 70 që shkaktojnë kancer.

Ekspertët e shëndetit këshillojnë se lënia e duhanit është zgjedhja më e mirë që mund të bëjnë duhanpirësit. Por për ata që nuk heqin dorë rekomandohet kalimi në alternativat pa tym si IQOS ose cigaret elektronike. Pasi tymi i çliruar nga djegia e cigares përmban toksina të dëmshme, të cilat janë përgjegjëse jo vetëm për plakjen e lëkurës por dhe për sëmundjet e lidhura me duhanpirjen.

Ndaj produktet alternative eliminojnë tymin e bashkë me të dhe shmangien e mbi 90% të elementëve të dëmshëm që gjenden në tym.

Po pas lënies së duhanit çfarë përmirësimesh mund të prisni të shijoni në lëkurë?

Ndërsa rrudhat që janë zhvilluar mund të mos zhduken plotësisht, kthimi i rrjedhjes normale të gjakut në qelizat e lëkurës do të sjellë oksigjen dhe lëndë ushqyese atje ku duhet të shkojnë dhe lëkura juaj do të fillojë të duket e shëndetshme edhe një herë. Prodhimi i kolagjenit dhe elastinës do të ndihmojë, pasi ato nuk pengohen më nga toksinat në cigare.