DUHET TË KENU KUJDES/ Nëse të mpihen duart ose këmbët, arsyeja është kjo – AlpeGossip
DUHET TË KENU KUJDES/ Nëse të mpihen duart ose këmbët, arsyeja është kjo

DUHET TË KENU KUJDES/ Nëse të mpihen duart ose këmbët, arsyeja është kjo

Humbja e kontrollit të duarve apo këmbëve është një ndjesi e bezdisshme që shkaktohet nga presioni i përkohshëm mbi nerva dhe normalizohet sapo ky presion shpëndahet nga zona në fjalë. Shoqëruar nga një pickim i lehtë kjo gjendje njihet ndryshe si Paresthesia. Shpeshherë Paresthesia mund të jetë shenjë e një problemi aspak të parëndësishëm.

Simptomat e zakonshme:

Ndjesi shpimi (si me gjilpërë apo kunjë)

“Rënia në gjumë” e një gjymtyre të caktuar

Mpirje

Nxehje ose ftohje e lëkurës

Kruajtje

Disa arsye që fshihen pas therjes së gjymtyrëve:

Mungesë vitamine: Kryesisht bëhet fjalë për nivele të ulëta të vitaminave B, B1, B6, B12, D dhe E.

Infeksion: Herpesi apo HIV/AIDS- i mund t’ju shkaktojnë therje ose ndryshim të temperaturës së lëkurës, herë pas here.

Lëndim: Qoftë një ngjeshje nervash gjatë një aksidenti apo ngritje peshash ose zhvendosje e kockave apo rruazave kurrizore.

Të tjera:

Alkooli– shkaktim i një gjendjeje të quajtur neuropati alkoolike (dëmtim nervash)

Trajtimi mjekësor ose toksinat– kimioterapia, disa antibiotikë, plumbi, arseniku ose mërkuri ndikojnë në funksionimin e nervave

Sëmundje si ato të mëlçisë, gjakut, hormoneve; po kështu edhe diabeti

Kush preket nga paresthesia?

1.Gratë pasi kanë kanale më të ngushta nervore
2. Personat të cilët kanë probleme me tiroidet
3. Stil jetese aspak aktiv- obezitet


Parandalimi:

1. Ushtrohuni çdo ditë që të keni një qëndrim të mirë
2. Shmangni lëndimet apo sfrocimet e tepërta në palestër
3. Përpiquni të lëvizni sa më shumnë
4. Mjekohuni- i detyrueshëm nje kontroll mjekësor