E vërteta çfarë është SOJA dhe si ndikon ajo në organizmin e njeriut – AlpeGossip
E vërteta çfarë është SOJA dhe si ndikon ajo në organizmin e njeriut

E vërteta çfarë është SOJA dhe si ndikon ajo në organizmin e njeriut

Ndërkohë që disa dietistë dhe shkencëtarë e lavdërojnë fasadën e soje të përulur për përbërjen e saj të pasur me proteina me vitamina, pa yndyrë, të tjerë,  tashmë mendohet se pengon hormonet riprodhuese mashkullore.

Pra, çfarë është marrëveshja? A është kuzhina aziatike lëndë ushqyese me bazë bimore që ka aq shumë breshëri që të jetë? Apo është me të vërtetë aq e keqe për burrat siç thonë ata?

Kur është fjala për meshkujt dhe soja, shumica e çështjeve të dyshuara janë funksioni seksual përreth dhe hormonet seksuale.

Një studim i kryer nga Shkolla e Shëndetit Publik të Harvardit në vitin 2008 zbuloi se kjo ishte e vërtetë për meshkujt që hëngrën një ditë mesatarisht gjysmën e një servise të ushqimeve të sojës, me efekt veçanërisht të përhapur në pjesëmarrësit që ishin mbipeshë dhe të trashë.

Ndërkohë, një studim tjetër nga viti 2011 shqyrtoi efektet e sojeve në një njeri 19 vjeçar, i cili konsumoi sasi të mëdha soje si pjesë e një diete vegan. Pas analizës së kujdesshme, konsumi i tij i sojës ishte i lidhur me mosfunksionim ngrerë dhe hyposexualitet. Nivelet e tij të testosteronit gjithashtu ranë në mënyrë drastike.

Sidoqoftë, siç tregon drejtuesi kryesor i Harley Street, Rhiannon Lambert, është e rëndësishme të theksohet se ky hulumtim u krye me vetëm një pjesëmarrës i cili ishte gjithashtu një lloj diabetik dhe për këtë arsye mund të ketë pasur faktorë shtesë që ndikojnë në rezultatin.

“Ne nuk mund të zbatojmë përfundimin e një studimi të bazuar në një mashkull në popullatën më të madhe,” tha ajo për The Independent.

Përfundime të ngjashme u arrit edhe nga një studim tjetër i kryer në minjtë meshkuj të cilët ishin të ekspozuar ndaj dozave të larta të isoflavones në mitër, një kompleks që është i pasur me fasule soje dhe produkte soje, dhe më pas përjetoi një marifet në zhvillimin e organeve seksuale. Një tjetër studim nga viti 2000 pati rezultate të ngjashme.

Megjithatë, është e qartë se minjtë dhe njerëzit janë disi të ndryshëm në kuptim të pothuajse çdo gjë dhe prandaj Lambert argumenton se këto studime mund të mos jenë plotësisht të besueshme për ne.

Konsumi i rregullt dhe i moderuar i produkteve të sojës gjithashtu mund të reduktojë nivelet e kolesterolit siç provohet në shumë studime, shpjegoi një zëdhënës i Shoqatës Britanike Dietetike.

“Pirja e sojës si një alternativë qumështi është padyshim opsioni më i mirë pa qumësht nëse jeni vegan, pasi ka nivele shumë më të larta proteina se alternativat si arrë apo pije orizi të tregtuara si alternativa” qumështi “,

“Fasule soje gjithashtu mund të ofrojnë një kontribut në marrjen e fibrave tuaj.”

Duket se konsumimi i sojës mund të lihet më mirë në preferencën personale, me Lambertin që shpjegon se një deri në dy pjesë të sojës në ditë është i padëmshëm për personin mesatar, qoftë mashkull, femër apo ndryshe.

AlpeNews.al