Shumë shpesh në fakt kur bëhet fjalë për të publikuar ushqimet hiperkalorik, prodhuesit emfatizojnë përmbajtjen e ulët të yndyrave ose të sheqernave për porcion duke kërkuar të mos enfatizojnë shumë faktin që porcionet në analizë janë shumë të vogla. Nëse lexojmë vlerat për 100 gr truku nuk funksionon dhe nxirret natyra e vërtetë e ushqimit. Por nuk është e thënë që një ushqim hiperkalorik duhet të refuzohet me apriori. P.sh. arrat janë të pasura në yndyra dhe furnizojnë kalori për 100 gr, por nëse konsumohet në sasi të duhura mund të futen qetësisht në dietën e çdo dite.

Vlerat ushqyese

Etiketa e ushqimit tregon kaloritë dhe sasinë makro të ushqyesve. Në disa raste tregohet sasia e vitaminave të përmbajtura në ushqim, sasia e kolesterolit dhe disa vlera si përmbajtja e sodiumit ose ndarja e yndyrave të ngopura dhe të pangopura.

Po si mund t’i dallojmë etiketat e gabuara?

Nuk është e rrallë të gjesh etiketa te ushqimet të gabuara në konfeksionet e ushqimeve. Për të verifikuar që etiketat të jenë moskorrekte të paktën koherente, mjafton të llogaritësh energjinë të dhënë nga tre makroushqyesit dhe të verifikosh që korrespondon me vlerën energjike të treguar në etiketë.

Kujtojmë që proteinat dhe karbohidratet japin 4 kalori për çdo gram ndërsa yndyrat japin 9 kalori për gram. Por para se të arrini në konkuzionin që një etiketë e të ushqyerit është e gabuar duhet të kujtoni që përveç tre makroushyesve kryesorë ekzistojnë dhe tre makroushqyes të tjerë që mund të pasurojnë ushqime me energji. P.sh alkooli furnizon me 7 kalori për çdo 100 gr.

Është shumë e rëndësishme të nënvijëzosh që etiketa shërben për të patur një ide në lidhje me përmbajtjen e ushqimit: nuk na thuhet asnjë gjë në lidhje me cilësinë e përbërësve të përdorur si: ngjyrues, konservant, etj., ose mbi teknikat e përgatitjes.

Duke lexuar me kujdes listën e plotë të përbërësve është e vetmja mënyrë për të siguruar që ushqimi i blerë të jetë i përgatitur me përbërësit e shëndetshëm.