Frutat më të mira për zemrën/ Ja çfarë tregojnë studimet klinike – AlpeGossip
Frutat më të mira për zemrën/ Ja çfarë tregojnë studimet klinike

Frutat më të mira për zemrën/ Ja çfarë tregojnë studimet klinike

Cili frut është më i mirë për zemrën?
Mollët

Mollët janë një burim i shkëlqyer i vitaminës C, kuercitinës, pektinës, dhe fitosteroleve. Studimet klinike janë të pakta gjithsesi dhe me rezultate konfliktuale. Në 2 studime të vogla në persona të shëndetshëm dhe në gra pas menopauze, konsumi i mollëve të thara pati ndikim pozitiv në uljen e kolesterolit dhe të treguesëve inflamator si CRP (C reactive protein).

Studime me kohëzgjatje më të shkurtër, nuk kanë arritur të tregojnë ndonjë efekt të dobishëm në persona me hiperkolesterolemi, pavarësisht përmbajtjes së tyre në polifenole. Edhe pse “një mollë në ditë, doktorin e mban larg”, kjo mund të jetë për shkak të zëvendësimt të ushqimeve të pashëndetshme me to.
Është e nevojshme të kryhen më shumë studime shkencore për të përcaktuar efektet unike të mollëve në shëndetin e enëve të gjakut dhe zemrës.

Shalqiri

Shalqiri, shpesh mendohet si një ushqim i varfër që hidraton dhe ofron fibra bimore, por potenciali i tij është shumë më i madh se kaq. Tek ky frut, përmbahen antioksidantët likopen & lutein, si dhe aminoacidi L-citruline, i cili është një paraardhës i L-argjininës dhe kjo e fundit nevojitet në prodhimin e oksidit nitrik, një molekulë e çmuar për çlirimin e enëve të gjakut. L-citrulinane veçanti, ka demonstruar përmirësim të funksionit të ventrikulit të majtë.
Deri më tani, studimet mbi efektet e shalqiit në shëndetin kardiovaskular janë të pakta, por të rëndësishme, pasi duket një efekt i qartë i dobishëm në tensionin arterial dhe në cilësinë e mureve të brendshme të enëve të gjakut.

Shegët

Studimet kanë treguar se konsumi i një sasie modeste të lëngut të shegës (60 – 120ml/ditë), ka efekte shumë të dobishme për shëndetin kardiovaskular, si ulje të presionit të gjakut, ulje të oksidimit të kolesterolit të keq LDL, ulje të kolesterolit, rritje të perfuzionit arterial koronar dhe ndoshta reduktim të trashësisë së shtresave (intima media thicknes – IMT) së karotidës.Pas konsumit 1-vjeçar të lëngut të shegës, presioni i gjakut u ul me 12%, oksidimi i kolesterolit LDL u ul me 90% ndërsa IMT e karotidës u reduktua me 30%, ndërsa aktiviteti i enzimës “paraoxonase -1” (PON-1), e cila asiston në mbrojtjen e kolesterolit nga oksidimi, u rrit me 83%.

Rrushi i kuq

Rrushi i kuq është i pasur në resveratrol, një polifenol e cila ka rezultuar nga studime të kryera në kafshë, një mbrojtës i fuqishëm i shtresës së brendshme të enëve të gjakut. Edhe studimet në njerëz kanë evidentuar efekte kardioprotektive të resveratrolit.