MOS I ANASHKALONI/ Këto gjashtë lloje të dhimbjeve të kokës janë të rrezikshme – AlpeGossip
MOS I ANASHKALONI/ Këto gjashtë lloje të dhimbjeve të kokës janë të rrezikshme

MOS I ANASHKALONI/ Këto gjashtë lloje të dhimbjeve të kokës janë të rrezikshme

Jo të gjitha dhimbjet e kokës janë të njëjta, disa janë më të rrezikshme dhe kërkojnë ekzaminim të specializuar, si dhe terapi specifike.

Ndonjëherë kemi vetëm dhimbje koke. Kjo mund të jetë për shkak të stresit, dietë të dobët ose një mënyrë jetese të ngadaltë, transmeton KosovaPress.

Disa lloje të dhimbjeve të kokës nuk duhet të anashkalohen pasi ato tregojnë se duhet të vizitojmë  mjekun.

Dhimbje koke e shkaktuar nga tensioni

Ky është lloji më i zakonshëm i dhimbjes së kokës. Sipas statistikave, 90 për qind e njerëzve përjetojnë këtë lloj dhimbje koke herë pas here. Dhimbja e kokës shfaqet për shkak të tensionit të muskujve në qafë dhe pjesën e sipërme të shpinës, dhe tensioni shkaktohet nga stresi ose lodhja.

Dhimbja mund të jetë e butë, e moderuar dhe shfaqet si presion ose ngushtësi në ballë. Ju lehtë mund të përballeni me këtë lloj dhimbjeje nëse përdorni metoda natyrale të relaksimit. Kjo përfshin një masazh të lehtë ose gjumë.

Një dhimbje koke sinusit

Alergjia sezonale dhe infeksioni i traktit të sipërm respirator mund të shkaktojnë inflamacion në pasazhet e hundës dhe sinuset. Kjo mund të rezultojë në një dhimbje koke sinusit.

Një dhimbje koke e sinusit shkakton një ndjenjë të presionit të vazhdueshëm në pjesën e përparme të kokës.

Ndjenjat e pakëndshme përqendrohen në zonën e hundës dhe syve. Personi gjithashtu mund të ndiejë një ndjesi në veshët dhe mollëzat. Përveç kësaj, me këtë lloj dhimbje koke, shfaqen ethe të larta dhe dhimbje të butë deri të fortë të barkut.

Mundësia më e mirë në këtë rast është të vizitoni një mjek, i cili do të përshkruajë terapi për të trajtuar një infeksion të sinusit ose alergji sezonale që ka shkaktuar këtë lloj dhimbje koke.

Migrenë

Shumë njerëz gabimisht e identifikojnë migrenën si sinus ose dhimbje koke për shkak të tensionit.

Migrena është shumë më tepër se një dhimbje koke; ata që e kanë pasur atë të paktën një herë në jetën e tyre e dinë atë.

Migrena zakonisht prek njërën anë të kokës, por mund të prekë të dyja anët dhe është më e zakonshme te gratë sesa te burrat.

Përveç dhimbjes, migrena gjithashtu mund të shkaktojë ndjeshmëri ndaj dritës ose tingullit, probleme të shikimit siç janë shikimi i paqartë ose humbje e pjesshme e shikimit, të vjella ose lodhje.

Shkaku i saktë i migrenës mbetet i panjohur. Sidoqoftë, faktorët gjenetikë dhe ndikimi i mjedisit mund të rrisin rrezikun e shfaqjes së tij.

Dhimbje koke histaminë

Kjo dhimbje koke prek vetëm 1 për qind të popullsisë në botë. Dhimbja ka një karakteristikë që nuk haset në llojet e tjera të dhimbjes së kokës – ndodh çdo ditë në të njëjtën kohë. Kjo është arsyeja pse mjekët besojnë se problemi është në hipotalamusin që kontrollon orën biologjike.

Një dhimbje koke e tillë mund të ndodhë disa ditë me radhë dhe të zgjasë gjithë ditën. Dhimbje të forta fillojnë në zonat e syrit. Në shumicën e rasteve, ndodh pas gjumit. Dhimbja shpesh ndodh pas konsumimit të alkoolit dhe është e zakonshme për duhanpirësit.

Ky lloj dhimbje koke trajtohet duke ndryshuar stilin e jetës dhe duke marrë terapi të përshkruar.

Dhimbje koke gjatë ushtrimit

Njerëzit sportivë profesionalë shpesh përjetojnë këtë lloj dhimbjeje. Ky lloj dhimbje koke është veçanërisht e përhapur në mesin e lojtarëve të futbollit, hokejit dhe ragbit.

Një dhimbje koke e tillë është më e ngjashme me një migrenë dhe kërkon vizitë te mjeku.

Një dhimbje koke shpërthyese

Kjo lloj dhimbje koke u emërua për shkak të një dhimbje shumë të fortë, të papritur dhe shpërthyese. Kulmi i dhimbjes zgjat afërsisht 60 sekonda, por mund të zgjasë disa javë.

Është e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje dhimbjes së tillë pasi në shumicën e rasteve është një sinjal i sëmundjes më serioze.

Në një dhimbje koke shpërthyese, sulmet ndodhin pa paralajmëruar, dhimbja zvogëlohet brenda 60 sekondave, dhe dhimbja e mbetur është konstante dhe zgjat një orë për një periudhë dhjetëditore.

Në një dhimbje koke shpërthyese, dhimbja bllokohet në qafë, shpinë të ulët dhe kokë. Mund të shoqërohet me vjellje, marramendje dhe humbje të vetëdijes.

Ajo që është e rëndësishme dhe që lidhet me të gjitha llojet e dhimbjeve të kokës që kërkojnë vizitë te mjeku është të përshkruani simptomat, gjatësinë e tyre dhe llojin e dhimbjes sa më saktë që të jetë e mundur. Kjo është një ndihmë e madhe kur bëhet fjalë për diagnostikimin, si dhe rrjedhën e mëtutjeshme të trajtimit.