Shpëtim nga verbëria, shkencëtarët ua kthejnë shikimin minjve pas aktivizimit të qelizave të retinës – AlpeGossip
Shpëtim nga verbëria, shkencëtarët ua kthejnë shikimin minjve pas aktivizimit të qelizave të retinës

Shpëtim nga verbëria, shkencëtarët ua kthejnë shikimin minjve pas aktivizimit të qelizave të retinës

Për herë të parë në histori të njerëzimit dhe si arritje në shkencë, shkencëtarët kanë arritur t’ua rikthejnë shikimin minjve të verbëruar duke i shëruar qelizat në retinën e syve.

Mirëpo rreth tre milionë amerikanë kanë shikim tejet të dobët, ndërkaq 1.3 milionë janë krejtësisht të verbër.

Veçse numri i njerëzve që verbërohen nga degjenerimi makular si pasojë e moshës pritet të dyfishohet deri në vitin 2050, duke arritur shifrën prej 22 milionëve.

Menjëher, nëse ky trajtimi i ri që është zhvilluar rezulton i suksesshëm edhe të njerëzit, atëherë shumica e njerëzve do të mund ta rifitojnë shikimin e tyre.

Bëhet e ditur se këtë gjë shkencëtarët e Institutit Nacional të Shëndetësisë e kanë arritur duke e përdorur një injeksion gjenetik për t’i riprogramuar neuronet e mirëmbajtjes në struktura të cilat e pranojnë dritën në sy.