SI DUHET TË LEXOHET? Kjo është poezia më e shkurtër në botë – AlpeGossip
SI DUHET TË LEXOHET? Kjo është poezia më e shkurtër në botë

SI DUHET TË LEXOHET? Kjo është poezia më e shkurtër në botë

Sa e shkurtër mund të jetë poema? Poema më e shkurtë në gjuhën angleze është ndoshta ndërtimi i çuditshëm i poetit amerikan, Aram Saroyan, poet armeno-amerikan, të cilin ai e shkroi në vitet 70-ë.

“M” me katër këmbë është cituar në Librin e Rekordeve të Guinness si poema më e shkurtër në botë.

Si duhet të lexohet kjo poezi? Bob Grumman në esenë e tij intriguese, MNMLST POETRY, e quan atë “një të afërt të një alfabeti që lind”.

Mund të jetë një shkrirje e “m” dhe “n”. Mund të jetë gjithashtu një fjalë për “Unë jam”, që nënkupton formimin e vetëdijes. Nëse të gjitha këto tingëllon shumë i ngarkuar, Gumman shkon më tej duke argumentuar rastin e poemës me një acuitet tekstual që do të vinte shumë studiues në turp.

Poema Saroyan, argumenton ai, “na ngjit vizualisht në qendër të një alfabeti që sapo ka filluar të formohet, midis m dhe n të saj. Dhe kjo sjell në mendje mënyrën se një u dyfishuar bëhet një w. Poema gjithashtu del si një fjalë për fjalë, “jam”, për të sugjeruar një lloj gjendjeje të lartë, ose ndoshta të rëndë, të një-dhe-gjysmë “.

Një tjetër poemë e papenguar e një letre sugjeron për Gumman se Libri i Rekordeve i Guinness mund të jetë i gabuar.