SIPAS TË DHËNAVE/ Ja përse gratë rrezikohen më shumë nga sëmundjet e veshkave – AlpeGossip
SIPAS TË DHËNAVE/ Ja përse gratë rrezikohen më shumë nga sëmundjet e veshkave

SIPAS TË DHËNAVE/ Ja përse gratë rrezikohen më shumë nga sëmundjet e veshkave

Shumica prej nesh lindin me dy veshka, me shpresën se do të na shërbejnë të gjithë jetën.

Kur një veshkë është dëmtuar ose nuk funksionon më, tjetra ende mund ta përballojë, por nëse kjo “rezervë” gjithashtu shkakton keqfunksionime, atëherë mund të jetë një shenjë e keqe.

Sipas të dhënave më të fundit të vitit 2015 nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH), sëmundja kronike e veshkave (CKD) prek rreth 10% të popullsisë së botës dhe është ndër 20 shkaqet kryesore të vdekjes.

Edhe pse gratë janë më të prira për zhvillimin e problemeve të veshkave, ka më shumë burra në dializë, pasi gratë priren të kujdesen më mirë për veten.

Prof Emeritus Kong shpjegon: “Kur femrat e kanë marrëdhënie seksuale, ato mund të jenë të ekspozuarandaj infeksioneve të traktit urinar (UTI) për shkak të uretrës së shkurtër”.

“Por jo të gjitha infeksionet e traktit urinar do të shndërrohen në sëmundje të veshkave, pasi varet nga sa larg (bie sistemi urinar) udhëtojnë bakteret”, deklaron tutje Kong.

Megjithatë, të qenit në dializë i bën gratë më pak të pjellshme.