A DUHET PIRË UJË PAS USHTRIMEVE? Shkenca hedh poshtë teorinë – AlpeGossip
A DUHET PIRË UJË PAS USHTRIMEVE? Shkenca hedh poshtë teorinë

A DUHET PIRË UJË PAS USHTRIMEVE? Shkenca hedh poshtë teorinë

Është thënë prej kohësh se ju duhet të pini ujë pas ushtrimit për të ndaluar veten të merrni ngërç. Por shkencëtarët kanë hedhur poshtë teorinë e vjetër, duke thënë se duke bërë kështu mund t’ju bëjë të vuani nga spazma e dhimbshme.

Në vend të kësaj, konsumimi i më shumë elektroliteve mund të jetë çelësi i ndalimit të ngërçeve, pasi nivelet e reduktuara të kripës dhe mineraleve nxisin problemin.

Studiuesit australianë u dhanë meshkujve të rraskapitur lloje të ndryshme të pijeve për të provuar se sa iu rezistojnë ngërçeve të këmbëve.

Hulumtuesit në Universitetin Edith Cowan në Perth bënë që 10 burra të vrapojnë në një punë rutine në një dhomë të nxehtë, derisa ata u djersitën deri në dy për qind të peshës së trupit. Kur përfunduan, gjysmës së tyre iu dha ujë normal për t’u hidratuar, ndërsa gjysmës tjetër iu dhanë pije sportive me elektrolite.

Elektrolitet janë minerale në gjak, të cilat përfshijnë kripë, kalium, bikarbonat dhe klorid.

Një javë më vonë, eksperimenti i njëjtë u përsërit dhe burrat patën pije që nuk kishin herën e parë. Ndërsa ata që iu dhanë pije elektrolite kishin një ‘gjasë të reduktuar’ të përvojës së dhimbshme.

Ata testuan secilën ndjeshmëri të vullnetarëve për të ngërthyer duke kanalizuar një rrymë elektrike në muskujt e tyre. Sa më pak energji elektrike që ishte e nevojshme për të nxitur spazmën e muskujve, aq më shumë ata ishin të prekshëm, ndërsa ata që pinë ujë iu përgjigjën më dobët rrymave se sa burrat e tjerë.

Hulumtimi i ekipit nuk shpjegoi se sa elektrolite mund të shkaktojnë ngërçet, por duket se më pak të jetë sasia, ato aq më shumë zvogëlojnë aftësinë e trupit për të rregulluar kontraktimet e muskujve.

Ndryshe, hulumtimi u botua në revistën BMJ Open Sport & Exercise Medicine.

Etiketa: