Bakteret e këqija bëjnë 'kërdinë' në gojën e personave që konsumojnë pije alkoolike - AlpeGossip
Bakteret e këqija bëjnë ‘kërdinë’ në gojën e personave që konsumojnë pije alkoolike

Bakteret e këqija bëjnë ‘kërdinë’ në gojën e personave që konsumojnë pije alkoolike

Goja përmban rreth 700 lloje bakteresh, disa të mira, por të tjerët jo edhe aq shumë. Njerëzit që pinë vazhdimisht një ose më shumë pije alkoolike çdo ditë kanë rezultuar se përmbanin një bollëk të baktereve të këqija në gojë dhe një sasi më të vogël të baktereve të mira se ato të personave që nuk konsumonin pije. Studim i ri I shkollës së Mjekësisë në New York ka gjetur se njerëzit që konsumojnë alkool rrezikojnë të preken nga sëmundje të ndryshme, për shkak të baktereve të këqija. Grumbullimi i shumë baktere të dëmshme të gojës çon në probleme të zemrës dhe madje edhe në shfaqen e disa lloje kanceri. Në të kundërt, mikrobet e mirë në gojën tonë kontrollojnë rritjen e mikrobeve të dëmshme, në fund të fundit duke i hapur rrugën një shëndeti më të mirë. Gazeta shkencore Microbiome botoi të hënën studimin e ri. “Ky është studimi i parë gjithëpërfshirës i pirjes së alkoolit dhe mikrobeve në gojë”, tha Jiyoung Ahn, autore kryesor i studimit dhe një epidemiolog në Shkollën e Mjekësisë të NYU. “Mikrobiomi oral” është termi mjekësor për koloninë e baktereve në gojën tonë. Duke treguar se llojet e baktereve që gjenden në gojë mund të ndikojnë në zhvillimin e kancereve të traktit të gojës dhe të sipërm të tretjes, Ahn dhe kolegët e saj vendosën të hetojnë se çfarë diete dhe faktorë të jetesës mund të formojnë mikrobiomin me gojë. Një grup prej 1,044 personash të shëndetshëm mes moshës 55 dhe 87 vjeç, shumica e tyre të bardhë, morën pjesë në studim. Në përgjithësi, grupi përfshiu 270 jo pirës alkooli, 614 pirës të moderuar dhe 160 konsumonin rëndë. Të gjithë pjesëmarrësit ofruan mostra spitash së bashku me informacione të hollësishme rreth ngrënies së tyre. Krahasuar me personat që nuk e konsumonin alkoolin pirësit e moderuar kishin dy herë më shumë baktere të këqija.