ÇFARË TREGOJNË GJENDRAT NË SQETULL/ Ja kur nuk duhet të shqetësoheni – AlpeGossip
ÇFARË TREGOJNË GJENDRAT NË SQETULL/ Ja kur nuk duhet të shqetësoheni

ÇFARË TREGOJNË GJENDRAT NË SQETULL/ Ja kur nuk duhet të shqetësoheni

Këto gunga nën sqetull janë të zakonshme. Dhe ndërsa ata shpesh krijohen nga depilimi, herë të tjera mund të tregojnë një problem më serioz. Kjo është arsyeja pse ju duhet t’i kushtoni vëmendje të madhe. Shumica e këtyre gjëndrave në sqetull janë të padëmshme.

Është një cist: Nëse rregullisht depiloheni në sqetullat tuaja duke I hequr qimet me rrënjë dhe ato acarohen dhe skuqen mund t’ju formohet një cist. Nëse është kështu, duhet të këshilloheni me mjekun tuaj.

Këto gjëndra mund të paralajmërojnë një sëmundje: Së pari nuk duhet të frikësoheni nëse keni një gjëndër pasi ajo nuk është me patjetër një paralajmëruese e kancerit. Sipas klinikës Cleveland nëse kjo gjëndër është e dhimbshme dhe ndihet sikur lëviz ajo nuk është e rrezikshme por vjen si pasojë e rrënjës së qimeve që  është. Zakonisht ato nuk kanë nevojë për trajtim vetëm në rastet kur bëhen me të vërtetë e bezdisshme.

Është një infeksion: Ju keni nyje limfatike në të gjithë trupin tuaj, dhe këto sensorë të dobishëm të sistemit imunitar mund të filtrojnë viruset dhe bakteret. Kur ju jeni duke kaluar një sëmundje ato mund të bymehet dhe aty shfaqen  nyjet limfatike në sqetull tuaj. Shkaku themelor mund të jetë çdo numër problemesh, nga një ftohje deritek sëmundje si HIV, mono, lupus ose artriti.

Është një infeksion i gjirit: Nëse jeni duke ushqyer me gji mund t’ju ndodhi një inflamacion të indeve të gjirit. Ju mund të ndjeni ënjtje, dhimbje dhe gunga në gjoks, por infeksioni mund të krijojë nyjet limfatike nën sqetull tuaj. Nëse nuk jeni duke ushqyer me gji, por mendoni se keni këtë lloj infeksioni, shihni doktorin tuaj, vetëm ai mund të përjashtojë shkaqe të tjera të rënda, duke përfshirë edhe kancerin e gjirit.

Kur duhet të telefononi mjekun tuaj: Nuk ka asnjë arsye pse ju duhet të vuani me një gjëndër në sqetull tuaj, veçanërisht nëse keni ndjenja dhimbjeje. Edhe pse qafa e sqetullës ka shumë të ngjarë të jetë një problem i lëkurës si një cist, herë pas here mund të jetë një tregues i kancerit – siç është kanceri i gjirit, i cili mund të përhapet në nyjet limfatike në sqetull. Një gungë në sqetull është gjithashtu një nga shenjat më të zakonshme të Limfomës Hodgkin, një lloj kanceri që buron nga qelizat e bardha të gjakut, sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit; nyjet limfatike të tjera që mund të rriten përfshijnë ato në qafë ose në ijë. Nëse jeni të shqetësuar për ndonjë arsye apo simptomat janë duke u përkeqësuar ose nuk po largohen, bëni një takim me mjekun tuaj.