FILOFOBIA, FRIKA NDAJ DASHURISË/ Gjithçka që duhet të dini ndodhet këtu – AlpeGossip
FILOFOBIA, FRIKA NDAJ DASHURISË/ Gjithçka që duhet të dini ndodhet këtu

FILOFOBIA, FRIKA NDAJ DASHURISË/ Gjithçka që duhet të dini ndodhet këtu

Filofobia është frika e thellë ndaj dashurisë! Edhe pse dashuria dhe lumturia janë pjesë e natyrës, disa njerëz përballen me këtë ndjenjë në vështirësi të mëdha dhe kjo mund të bëhet një makth i vërtetë.

Të sëmurët nga filofobia në mënyrë të pandërgjegjshme besojnë se dashuria është një kërcënim, një rrezik për veten e tyre. Frika aktivizon një seri mendimesh negative që mbrojnë dashurinë. Është një fobi e vërtetë që mund të shfaqet me sulme paniku, ankthi, takikardi, djersitje e tepërt, etj. Këtu është gjithçka duhet të dini për këtë sëmundje…Kjo patologji mund të shkaktohet nga fëmijëria, kërkesat për dashuri të cilat nuk janë marrë, nëse për shembull dashuria ndaj nënës ka munguar dhe kjo bëhet shkak për zbrazëti, në fëmijëri pasi keni qenë dëshmitarë të grindjeve dhe tradhtive të vazhdueshme brenda familjes ose të qenit bir i prindërve të veçantë mund të ndikojë gjithashtu në aftësinë për t’u dashuruar.

Shkaqe të tjera mund të lidhen me kontekstin shoqëror, në një shoqëri ku është e vështirë të heqësh dorë nga roli i “beqareve” në mënyrë që të mos humbasësh lirinë dhe të jetosh dhe të veprosh pa i dhënë llogari një personi që është afër nesh. Për më tepër, të duash do të thotë të tregosh dobësitë e tua dhe jo të gjithë kanë guximin ta bëjnë atë.

Shmangia e dashurisë bëhet një mekanizëm vetëmbrojtës. Sapo të përfundojë faza fillestare, personi filofob ngadalë arrin ta lërë veten të lirë, por vetëm me mbështetjen dhe durimin e atyre që e rrethojnë.

Filofobët kryejnë këto sjellje karakteristike:

*Zgjedhja e dashurive të pamundura, zgjedhja e një lidhjeje të vështirë është të shmangësh komplikimet.

*Ata përqendrohen në defekte të veçanta që dëmtojnë marrëdhënien.

*Ata përdorin xhelozi të tepruar për të mbizotëruar ndjenjën e tyre të vërtetë.