FLASIN EKSPERTËT/ Ja sa gjatë mund të qëndrojmë pa bërë seks – AlpeGossip
FLASIN EKSPERTËT/ Ja sa gjatë mund të qëndrojmë pa bërë seks

FLASIN EKSPERTËT/ Ja sa gjatë mund të qëndrojmë pa bërë seks

Frekuenca e seksit nuk thotë nëse ai është i mirë apo i keq. Megjithatë, sasia mund të tregojë nëse jemi të kënaqur me marrëdhëniet seksuale dhe sa jemi të kënaqur me këtë marrëdhënie.

Sa shpesh bëjnë çiftet seks dhe çfarë do të thotë për cilësinë e marrëdhënies së dikujt?

Përgjigja më e zakonshme

Psychology Today transmeton studimin që përfshinte mbi 26.000 amerikanë, i publikuar në Arkivat e sjelljes seksuale, sipas të cilit pjesëmarrësit thanë bëjnë seks 54 herë në vit, e cila është rreth një herë në javë. Mostra përfshinte personat e martuar dhe të pamartuar. Autorët e studimit kanë shqyrtuar në mënyrë specifike çiftet e martuara, ku frekuenca e marrëdhënieve seksuale ishte rreth 51 marrëdhënie seksuale në vit.

A ka dallim një apo dy herë në javë?

Ndërsa shumica prej nesh besojnë se seksi ndikon të ndihemi të lumtur, hulumtimet sugjerojnë se asnjë lidhje e tillë nuk ekziston. Një studim i publikuar në revistën Psychological Social & Personality Science, i cili përfshiu mbi 30.000 amerikanë, shqyrtoi lidhjen mes frekuencës së seksit dhe nivelin e lumturisë.

Studiuesit kanë arritur në përfundimin se çiftet që kanë marrëdhënie seksuale një herë në javë janë të lumtur, sikurse edhe çiftet që kanë marrëdhënie seksuale 2-3 në javë. Por, ç’të themi për ata që bëjnë seks më pak se një herë në javë?

Përgjigje potencialisht problematike

Ata që kishin marrëdhënie seksuale më pak se një herë në javë treguan një nivel më të ulët lumturie. Megjithatë, disa studime të tjera dhe ekspertë thonë se ekziston një gamë e konsiderueshme e frekuencave mesatare më të ulëta seksuale.

Në një nga studimet e pakta për “martesën pa seks”, 16% e 6029 pjesëmarrësve kanë raportuar se nuk kanë pasur seks për 30 ditë. Autori kryesor i studimit, Dr Donnolly, vuri në dukje se 15% e çifteve nuk kanë pasur marrëdhënie gjatë 6 muajve të fundit. Duke përdorur një njësi pak më të ndryshme matëse, autori i librit ‘Sex Bake’, Michele Weiner Davis, përcakton një “martesë pa seks”, si ajo në të cilën çiftet kanë seks 10 herë ose më pak në vit.

Arsyeja për mos marrëdhënie seksuale është e rëndësishme

Megjithatë, frekuenca e marrëdhënieve seksuale shpesh kap vëmendjen sepse është më e lehtë për t’u matur. Por shumë seks i keq nuk do të bëjë askënd të lumtur. Është e rëndësishme të dini pse nuk keni më shpesh marrëdhënie seksuale, pasi kjo mund të jetë një simptomë e një problemi më të madh.

Nëse jeni thjesht të punësuar dhe të sëmurë, nuk keni pasur kohë dhe forcë për të bërë seks, atëherë nuk duhet të shqetësoheni.

Është e rëndësishme të mbani mend se seksi i mirë, edhe nëse është një herë në muaj ose më pak, është më i dëshirueshëm se sa seksi i pakënaqshëm ku nuk ka ndjenjë apo intimitet.