KANCERI I GJIRIT/ Me këtë veprim mund ta përgjysmoni rrezikun e tij - AlpeGossip
KANCERI I GJIRIT/ Me këtë veprim mund ta përgjysmoni rrezikun e tij

KANCERI I GJIRIT/ Me këtë veprim mund ta përgjysmoni rrezikun e tij

Gratë pothuajse mund të përgjysmojnë rrezikun e kancerit të gjirit duke shkuar në shtrat herët dhe duke u zgjuar në herët, sugjeron një studim.
Studiuesit krahasuan ata që zgjohen herët, me “lakuriqët e natës”, të cilët ndjehen më të vëmendshëm në mbrëmje.

Gratë që flinin më gjatë se shtatë deri në tetë orë në natë u përballën me një rrezik 20% më të lartë për çdo orë shtesë të fiksimit.

Shkencëtarët e Universitetit të Bristol-it analizuan të dhënat gjenetike dhe preferencat e gjumit të 409.166 grave, disa prej të cilave kishin kancer të gjirit.

Ata krijuan një lidhje midis një preference të ndërtuar për mëngjeset e hershme ose netët e vona dhe rrezikun e kancerit të gjirit.

Udhëheqësja e studimit Dr Rebecca Richmond tha se “këto gjetje kanë implikime potenciale për të ndikuar në zakonet e gjumit të popullsisë së përgjithshme në mënyrë që të përmirësojnë shëndetin dhe të zvogëlojnë rrezikun e kancerit të gjirit tek gratë”.