KUJDES! Këto janë fazat që kalon trupi për t’ju treguar se jeni intolerantë ndaj glutenit – AlpeGossip
KUJDES! Këto janë fazat që kalon trupi për t’ju treguar se jeni intolerantë ndaj glutenit

KUJDES! Këto janë fazat që kalon trupi për t’ju treguar se jeni intolerantë ndaj glutenit

Për shumicën e njerëzve, gluteni është një proteinë e padëmshme që gjendet në kokrra të zakonshme si gruri, thekra dhe elbi. Sidoqoftë, trupi i të gjithëve mund të tresi proteinat në mënyra të ndryshme, gjë që çon në intolerancë ndaj glutenit, sipas WebMD. Disa shkencëtarë sugjerojnë se afërsisht 15 përqind e popullsisë nuk mund të tret siç duhet glutenin dhe shumica e njerëzve nuk mund të kuptojnë se ata madje kanë një ndjeshmëri të madhe ndaj tij.  Më poshtë janë 10 shenja që mund të tregojnë se duhet të shkurtoni lidhjet me gluten, sipas MindBodyGreen:

1. Gaz, diarre dhe kapsllëk janë shenjat e ndjeshmërisë së glutenit, me kapsllëk që është primar në mesin e fëmijëve.

2. “Lëkura e pulave”.Më së shpeshti gjendet në anën e pasme të krahëve, ajo manifestohet në gunga të thata dhe të thata, të cilat zakonisht janë pa dhimbje, sipas Klinikës Mayo.

3. Shterimi ose lodhja pas ngrënies së ushqimeve që përmbajnë gluten.

4. Marramendje, dhimbje koke  mund gjithashtu te jene nje shenjë e intolerancës gluten.

6. Nëse keni vështirësi të ngeleni me barrë ose vuani nga simptoma të rënda të menopauzës, provoni të hiqni glutenin për të parë nëse simptomat tuaja lehtësohen.

7. Migrenat dhe dhimbjet e kokës, sidomos nëse ndodhin shpesh, mund të jenë shenjë e intolerancës ndaj glutenit.

9. Inflamimi i nyjeve. Ënjtja rreth gishtërinjve, këmbëve, bërrylave dhe gjunjëve, pa simptoma të tjera, mund të tregojë se ju keni një ndjeshmëri ndaj glutenit.

Trajtimi më i mirë për intolerancën e glutenit është  eliminon tërësisht proteinën nga dieta juaj. Individët me këtë sëmundje duhet të jenë veçanërisht të kujdesshëm për të shmangur glutenin në ndonjë ushqim ose mjekim.