KUSHTON 1.4 MILIONË DOLLARË/ Njihuni me pëllumbin më shtrenjtë në botë (VIDEO) – AlpeGossip
KUSHTON 1.4 MILIONË DOLLARË/ Njihuni me pëllumbin më shtrenjtë në botë (VIDEO)

KUSHTON 1.4 MILIONË DOLLARË/ Njihuni me pëllumbin më shtrenjtë në botë (VIDEO)

Një blerës kinez ofroi më shumë se 1.4 milion dollarë për një pëllumb të çmuar belg në një shitje .Pëllumbi, i quajtur Armando, konsiderohet të jetë  një nga pëllumbat më të mirë të garave në distancë të të gjitha kohërave sipas PIPA-s, faqja e internetit që organizoi shitjen.

“Ky lloj i kampionati është ofruar rrallë për shitje,” tha faqja.

Çmimi erdhi në orët e fundit të ofertimit, pasi dy financierët kinezë mbajtën njëri-tjetrin. Çmimi shkoi nga rreth 600,000 deri në 1,4 milionë dollarë në rreth një orë, tha PIPA.

Jiangming Liu, i cili punon për PIPA në Kinë, tha se kompania priste që Armando të merrte një çmim të lartë, por “shumë herë më pak” se sa atë që ai e mori.

“Ne të gjithë jemi të befasuar”, tha Liu.

PIPA tha se Armando është zogu më i shtrenjtë ndonjëherë që do të shitet në ankand me një diferencë të madhe. E ardhmja më e shtrenjtë besohet të jetë një zog i quajtur Nadine, i cili në vitin 2017 mori më shumë se 450,000 dollarë. Blerësi ishte një kinez që quhej Xing Wei, sipas raporteve të medias në atë kohë.

Joel Verschoot, Breeder belg që vuri Armando për ankand, shiti gjithsej 178 pëllumba në ankand për më shumë se 2.5 milion dollarë, duke përfshirë 7 nga pasardhësit e Armando. Ai gjithashtu shiti një zog të quajtur Contador, i cili mori më shumë se 225,000 dollarë, për PIPA.

Pigeon gara është bërë gjithnjë e më popullore në pjesë të Kinës midis elitës së vendit dhe klasës së saj të mesme.

Sun Yan, zëvendës sekretari i përgjithshëm i Pekinit Changing District Racing Pigeons Association tha se të paktën 100,000 mbjellës pëllumbash jetojnë në Pekin dhe pothuajse 90,000 prej tyre janë të regjistruar në Shoqatat e Pëllumbave Racing në nivele të ndryshme, për t’u kualifikuar për lojërat e mbajtura në pranverë dhe në vjeshtë.

Konkurse mund të jenë fitimprurëse për pronarët e zogjve, me disa çmime që arrijnë në dhjetëra mijëra dollarë.

Liu tha në vitet e fundit, gara e pëllumbave po rritet në popullaritet në të gjithë Kinën.

“Tani njerëzit e tjerë, si njerëzit e rregullt, po bashkohen gjithashtu,” tha ai. “Do të jetë më e madhe në të ardhmen”.

Liu atribuon rritjen e industrisë dhe rritjen e profesionalizmit në një numër faktorësh. Kjo është e vetmja garë ligjore në Kinë, ku shumica e lojërave të fatit janë të jashtëligjshme dhe sporti po bëhet gjithnjë e më i arritshëm.

“Gjithkush mund ta bëjë këtë, nga njerëzit e rregullt tek disa njerëz të pasur, njerëzit e rregullt blejnë pëllumba të lira, njerëz të pasur blejnë pëllumba të shtrenjta”.