SHKRIRJA E AKULLIT NË EVEREST/ Ekspozohen trupat e alpinistëve që humbën jetën duke u ngjitur (FOTO) – AlpeGossip
SHKRIRJA E AKULLIT NË EVEREST/ Ekspozohen trupat e alpinistëve që humbën jetën duke u ngjitur (FOTO)

SHKRIRJA E AKULLIT NË EVEREST/ Ekspozohen trupat e alpinistëve që humbën jetën duke u ngjitur (FOTO)

Gati 300 alpinistë kanë vdekur në nga përpjekja për tu ngjitur në majën më të lartë të botës dhe dy të tretat e trupave mendohet të jenë të varrosura në dëborë dhe akull.

Shkrirja e dëborës ka bërë që një pjesë e trupave të dalin në sipërfaqe në anën kineze të malit, në veri, ndërsa fillon sezoni i ngjitjes së pranverës, rapoton BBC.

Më shumë se 4.800 alpinistë nga e gjithë bota e kanë ngjitur majën më të në Tokë.

“Për shkak të ngrohjes globale, fletët e akullnajave dhe akullnajat janë duke u shkrirë shpejt dhe trupat e vdekur që kanë mbetur të varrosura gjatë gjithë këtyre viteve tashmë janë duke u ekspozuar”, tha Ang Tshering Sherpa, ish-president i Shoqatës së Alpinistëve Nepal.

Një oficer i qeverisë që punoi si ndërlidhës në Everest shtoi: “Unë vetë kam tërhequr rreth 10 kufoma në vitet e fundit nga vende të ndryshme në Everest dhe dukshëm tani po dalin gjithnjë e më shumë”.

Një studim në vitin 2015 tregoi se pellgjet në Glacier të Khumbut , që alpinistët duhet të kalojnë në shkallën e pikut të fuqishëm, po zgjeroheshin dhe bashkoheshin për shkak të shkrirjes së përshpejtuar.

Ushtria e Nepalit shpëtoi Liqenin Imja pranë malit Everest në vitin 2016 pasi uji i tij nga shkrirja e shpejtë e akullnajave kishte arritur nivele të rrezikshme.