NGA LARJA E DERI TEK PËRDORIMI…/ Si të kujdesesh për fytyrën e yndyrshme në zonën T – AlpeGossip
NGA LARJA E DERI TEK PËRDORIMI…/ Si të kujdesesh për fytyrën e yndyrshme në zonën T

NGA LARJA E DERI TEK PËRDORIMI…/ Si të kujdesesh për fytyrën e yndyrshme në zonën T

Ju keni mijëra gjëndra dhjamore në lëkurë. Këto gjëndra janë përgjegjëse për prodhimin e sebumit, ose vajit, i cili ndihmon në mbrojtjen dhe hidratimin e lëkurës. Ndonjëherë, gjëndrat mund të prodhojnë shumë vaj dhe mund ta bëjë lëkurën të duket me shkëlqim ose të rrisë rrezikun e puçrrave. Nëse shihni që lëkura është e yndyrshme në zonën T, nuk jeni vetëm.

Çfarë është zona T?

Zona T në fytyrë përfshin: ballin, hundën dhe mjekrën.

Krahasuar me pjesën tjetër të fytyrës, zona T ka më shumë gjëndra vaji. Kjo është arsyeja pse ka tendencë të jetë më vajore dhe më e prirur për puçrra.

Si të kujdesesh për fytyrën e yndyrshme në zonën T

Si të kujdesesh për një lëkurë të tillë

1. Lani fytyrën çdo ditë

Një nga mënyrat më të mira për të kontrolluar një zonë T me vaj është të lani rregullisht fytyrën. Larja e fytyrës largon sebumin e tepërt, së bashku me qelizat e vdekura të lëkurës, bakteret dhe papastërtitë. Duhet ta lani fytyrën:

– në mëngjes, pasi të zgjoheni
– pas ushtrimeve ose stërvitjes
– në mbrëmje, para se të shkoni në shtrat

2. Përdorni një pastrues të butë

Zgjedhja e pastruesit të duhur është çelësi për menaxhimin e vajit. Shikoni për larës pa vaj, që nuk bllokon poret dhe ka teksturë si shkumë. Shmangni larësit e ashpër të fytyrës, veçanërisht ato me alkool. Produktet që përmbajnë alkool mund ta thajnë lëkurën, gjë që do t’i bëjë gjëndrat dhjamore të prodhojnë edhe më shumë vaj.

3. Vendosni kremin hidratues çdo ditë

Nëse mendoni se fakti që keni lëkurë të yndryrshme nuk duhet ta hidratoni, gaboheni. Nëse lëkura është e dehidratuar, prodhon më shumë vaj.

4. Përdorni makeup pudër dhe jo produkte të lëngshme

Nëse doni të përdorni përbërjen krem ose produkte të lëngshme, zgjidhni produkte pa vaj dhe që nuk bllokojnë poret.

5. Përdorni letra “thithëse” (blotting papers)

Letrat largojnë vajin e tepërt nga lëkura. Në mungesë të tyre, mund të përdorni edhe letra të zaakonshme, por sigurohuni që të jenë të buta dhe mos e fërkoni lëkurën. Thjesht vendosini në zonën problematike dhe shtypini pak, por pa i tërhequr.

6. Mund të vendosni produkte trajtues për prodhimin e sebumit vetëm në zonat problematike, ndërsa në pjesën tjetër të vendosni produktet të tjera.