NJË MREKULLI E VËRTET/ 4 fakte që tregojnë sa i veçantë është trupi i grave – AlpeGossip
NJË MREKULLI E VËRTET/ 4 fakte që tregojnë sa i veçantë është trupi i grave

NJË MREKULLI E VËRTET/ 4 fakte që tregojnë sa i veçantë është trupi i grave

Një nga veçoritë më interesante në trupin e grave është mbajtja e fëmijëve për 9 muaj. Mirëpo, fakti që gratë mund të rrisin brenda vetes një tjetër qenie njerëzore nuk është e vetmja gjë që i bën ato kaq të mahnitshme. Nëse i hidhni një vështrim më të afërt organizmit femëror, mund të gjeni shumë fakte të tjera interesante, për të cilat, vetë gratë nuk dinë gjë. Më poshtë mund të lexoni 4 fakte që dëshmojnë se trupi i një gruaje është plot surpriza si të çuditshme, ashtu edhe të mrekullueshme:

Gratë i dallojnë ngjyrat më mirë se burrat

Gratë shohin më shumë hije sesa burrat, pasi perceptimi i ngjyrave është i lidhur me kromozomin X. Burrat kanë një kromozom X, ndërsa gratë kanë 2.

Njëri nga gjinjtë është gjithmonë më i madh se tjetri

Asnjë grua nuk ka gjinj absolutisht simetrik. Dallimi në madhësinë e tyre mund të jetë ose i padukshëm ose mjaft i dukshëm dhe mund të ketë shumë arsye për këtë. Për shembull, mund të jetë një ndryshim në vëllimin e indit të gjirit, madhësinë ose formën e tij, apo edhe elasticiteti i lëkurës në secilin gji. Sidoqoftë, nuk ka asgjë për t’u shqetësuar, pasi është një dukuri krejt e natyrshme dhe normale.

Trupi i një gruaje transformohet në mënyrë drastike gjatë lindjes

Të lindësh një fëmijë është vërtet punë e vështirë – çdo grua mund ta konfirmojë këtë. Përveç se përjeton dhimbje të tmerrshme, trupi i një gruaje zakonisht kalon në shumë ndryshime. Njëri prej tyre është dilatimi i qafës së mitrës. Gjatë lindjes, qafa e mitrës ndryshon nga një hyrje e mbyllur fort në një dalje plotësisht të hapur për fëmijën. Për të qenë gati për të nxitur një fëmijë, duhet të hollohet plotësisht në 10 cm, (kaq është madhësia e një tavoline). Por këto 10 cm paraqesin vetëm pikën shtytëse – qafa e mitrës mund të vazhdojë të zgjerohet për të nxjerrë kokën e foshnjës.

Gratë mund t’i përballojnë më mirë dhimbjet

Gratë, vërtet i përballojnë më mirë dhimbjet dhe ky është një fakt i njohur. Kjo gjë nuk ka të bëjë sesa të forta janë, por kjo varet nga mënyra se si funksionon truri i tyre. Disa studime tregojnë se gratë dhe burrat i kujtojnë ndryshe dhimbjet e tyre të së kaluarës. Ndërsa burrat janë më të stresuar dhe mbindjeshëm kur mendojnë për dhimbjen që kanë përjetuar më parë, gratë kanë tendencë ta harrojnë atë më shpejt. Dhe në përgjithësi, pragu i dhimbjes tek gratë është 9 herë më i fortë sesa tek burrat.