SEKSI NË KOHËN E KORONAVIRUSIT/ Prekjet, puthje dhe përdorimi i prezervativëve. Çfarë duhet të dini – AlpeGossip
SEKSI NË KOHËN E KORONAVIRUSIT/ Prekjet, puthje dhe përdorimi i prezervativëve. Çfarë duhet të dini

SEKSI NË KOHËN E KORONAVIRUSIT/ Prekjet, puthje dhe përdorimi i prezervativëve. Çfarë duhet të dini

Dr Alex George është mjek dhe në një shkrim për BBC i ka kthyer përgjigje të gjithë çifteve, që përgjatë kësaj këtyre ditëve në karantinë, kanë disa pikëpyetje rreth seksit.

A është e sigurt të bësh seks gjatë shpërthimit të koronavirusit?

Dr Alex George: Nëse jeni në një marrëdhënie … jetoni me atë person dhe po ndani të njëjtin mjedis, nuk duhet të ndryshojë situatën tuaj. Sidoqoftë, nëse dikush nga ju po shfaq simptoma të koronavirus, atëherë duhet të ruani distancimin dhe izolimin tuaj shoqëror, madje edhe brenda shtëpisë tuaj. Në një botë ideale të gjithë do të qëndronin dy metra larg – madje edhe në shtëpinë e tyre, por ne e kuptojmë se kjo mund të mos jetë realiste

Seks me njerëz të rinj?

Dr Alex: Unë sigurisht nuk do të këshilloja që të keni partnerë të rinj seksual për momentin, sepse rreziku është që ju të mund të infektoheni.

Kam puthur dikë që kohët e fundit kam takuar dhe ai ka filluar të shfaqë simptoma. Cfare duhet te bej?

Dr Alex: Nëse e keni puthur ose keni qenë në kontakt me dikë që mendoj se e keni marrë virusin, sigurohuni që të izoloheni. Mbani në vëzhgim simptomat tuaja. Nëse jeni duke përjetuar simptoma, atëherë tregohuni ekstra të kujdesshëm.

Unë nuk përdorja prezervativë me partnerin tim para koronavirus, a duhet të filloj tani?

Alix Fox: Përgjigja varet nga pse nuk keni përdorur kondom. Nëse nuk keni qenë duke përdorur prezervativ sepse të dy jeni testuar për IST, ose jeni në një marrëdhënie heteroseksuale para menopauzës dhe po përdorni një lloj kontracepsioni për të parandaluar një shtatzëni të paplanifikuar, atëherë është mirë. Por nëse nuk po përdorni kondom sepse jeni duke u mbështetur në diçka si metoda e tërheqjes – ose keni marrë shanse me IST – atëherë është edhe më e rëndësishme që të përdorni prezervativët tani.

A mund të marr coronavirus duke prekur vaginën ose penisin e dikujt tjetër?

Dr Alex: Nëse do të prekni organet gjenitale të njëri-tjetrit ka të ngjarë që ju potencialisht të putheni në të njëjtën kohë – dhe ne e dimë se virusi kalohet përmes pështymës. Në thelb, çdo mundësi e transferimit të koronavirusit – nga goja juaj në duart tuaja, në organet gjenitale, në hundën ose gojën e dikujt tjetër – rrit rrezikun e kalimit në koronavirus. Ne duam ta shkurtojmë këtë në minimumin absolut. Pra, asnjë kontakt mes partnerit me të cilin nuk po jetoni është me të vërtetë i rëndësishëm.

Si mund të mbaj një marrëdhënie në një kohë si kjo? Nuk dua të jem beqare tani?

Alix Fox: E gjithë kjo pandemi është duke bërë që shumë njerëz të rimendojnë se çfarë është një jetë e mirë seksuale dhe çfarë përbën një marrëdhënie të këndshëm. Kam dëgjuar për njerëz që shkruajnë histori erotike me njëri-tjetrin, dhe njerëz që janë duke u takuar, por në karantinë në vende të ndryshme duke përfituar nga koha dhe distanca. Shumë njerëz kanë qenë vërtet krijues. Nëse e përdorni paksa imagjinatën tuaj, ekzistojnë shumë mënyra se si mund të keni një kohë seksi pa u ballafaquar me dikë.