SIPAS KËTYRE STUDIMEVE/ Duhet të mendoheni dhe njëherë përpara se të hani mish – AlpeGossip
SIPAS KËTYRE STUDIMEVE/ Duhet të mendoheni dhe njëherë përpara se të hani mish

SIPAS KËTYRE STUDIMEVE/ Duhet të mendoheni dhe njëherë përpara se të hani mish

Në ditët e sotme, duket se shumë po bëhen gjithnjë e më shumë të përqendruar në ngrënien e një ushqimi me bazë bimore dhe duke lënë jashtë produktet e kafshëve. POr një  hamburger nuk do të ishte keq një herë në disa kohë apo jo?! Sidomos për ata që ndjekin një dietë vegjetariane ose vegane mund që janë në rrezik për të humbur nga këto lëndë ushqyese. Për fat të keq për adhuruesit e mishit, një studim i ri ka gjetur një lidhje midis sasisë së mishit të një personi dhe rritjes së rrezikut të vdekjes së parakohshme.

Sipas studimit të botuar në American Journal of Nutrition Clinical, njerëzit që hëngrën më shumë mish të kuq, mish të përpunuar ose thjesht morën më shumë proteina të kafshëve sesa proteinat me bazë bimore në dietën e tyre kishin një shans më të madh për të vdekur nga një sëmundje kronike. studimi i ri shikonte të dhënat nga Studimi i Faktorit të Rrezikut të Sëmundjeve Ishemike, një studim i cili po ndjek faktorët e rrezikut për sëmundjet kardiovaskulare mes meshkujve të moshës mesatare nga lindja e Finlandës, një popullsi që renditet me normat më të larta të sëmundjeve të zemrës në Evropë. Popullsia studimore përbëhej nga 2,641 burra finlandezë të cilët ishin midis moshës 42 dhe 60 vjeç kur filloi studimi midis 1984 dhe 1989.

Pas 20 vjetësh – 1.225 prej tyre kishin vdekur. Ata që hanin  shumë mish të kuq ose të përpunuar çdo ditë – ose kishin shumicën e proteinave të tyre nga mishi – kishin një rrezik 23 për qind më të lartë të vdekjes së parakohshme, sipas ScienceDaily. Megjithatë, jo të gjitha proteinat e kafshëve ishin të lidhura me rrezikun e vdekshmërisë: burrat që morën proteinën e tyre përmes vezëve, peshkut ose qumështit shmangën rrezikun; sigurisht, burrat që hanin më shumë proteina bimore se mishi priren të mbijetojnë më gjatë.