STUDIM I RI/ Mishi është i rrezikshëm për shëndetin – AlpeGossip
STUDIM I RI/ Mishi është i rrezikshëm për shëndetin

STUDIM I RI/ Mishi është i rrezikshëm për shëndetin

Konsumimi i mishit të kuq dhe të përpunuar është i lidhur me një shans më të lartë të sëmundjes së zemrës dhe vdekjes, tregon një studim i ri i madh.

Sipas një studimi në JAMA intern Medicine, konsumimi i dy vakteve të vogla të mishit të kuq ose të përpunuar në javë shoqërohet me një rrezik prej tre deri në shtatë për qind më të lartë të sëmundjeve kardiovaskulare siç janë sulmi në zemër dhe goditje në tru, si dhe një rrezik tre për qind më të madh të vdekjeve nga të gjitha shkaqet, transmeton KosovaPress.

Dy vakte në javë të mishit të shpendëve shoqërohen gjithashtu me një rrezik më të lartë të sëmundjeve të zemrës, por jo vdekshmëri të përgjithshme, sipas një studimi të kryer nga shkencëtarët në Shkollën e Mjekësisë Feinberg në Universitetin Verilindor.

Autorët e studimit kërkuan më shumë hulumtime mbi mishin e shpendëve përpara se të rekom andonin marrjen e tij, pasi studimi nuk analizoi sesi përgatitej mishi i shpendëve, për shembull nëse ishte i pjekur në skarë ose i skuqur.

Konsumimi i peshkut nuk shoqërohej me pasoja negative shëndetësore.

Gjetjet janë në përputhje me hulumtimet e mëparshme që lidhnin mishin me efekte të pafavorshme shëndetësore, por mund të vijnë si befasi pas një raporti të botuar në tetor në revistën ‘Annals of Medicine’, i cili zbuloi se kishte prova të pamjaftueshme për të rekomanduar që njerëzit të zvogëlonin konsumimin e mishit.

Norina Allen, një epidemiologe dhe pediatre në Shkollën e Mjekësisë Universitare Nortvest dhe drejtuese e studimit, thekson se raporti dhe studimi i saj përgjigjen në pyetje të ndryshme.

Studimi i saj shqyrtoi nëse njerëzit që hanë më shumë mish kanë më shumë të ngjarë të sëmuren dhe vdesin ndërsa raporti i tetorit analizoi të dhënat në dispozicion për të përcaktuar nëse kishte pr ova bindëse që zvogëlimi i konsumit të mishit rezultoi në përfitime shëndetësore.

Allen thotë se shpreson që njerëzit të konsumojnë mish të kuq dhe të përpunuar në mënyrë të moderuar dhe të kërkojnë të konsumojnë më shumë fruta dhe perime dhe drithëra të plota.

Gati 30,000 burra dhe gra ishin pjesë e studimit të Universitetit Verilindor, i cili pasoi të anketuarit nga gjashtë sondazhe të ndryshme afatgjata deri në 30 vjet.

Edhe pse rritja e rrezikut të dy vakteve në javë është e vogël, rreziku rritet pasi një person konsumon më shumë mish të kuq, tregon studimi.

Studimi kishte disa kufizime, më i madhi që mbështetet në të dhënat e të anketuarve në atë që hëngrën një muaj para fillimit të studimit dhe nuk merrte parasysh ndonjë ndryshim në dietë në vitet pas.

Të anketuarit u ndoqën mesatarisht për 19 vjet. Allen thekson se është interesante që ekziston një marrëdhënie domethënës e midis shëndetit të të anketuarve dhe vdekjes së tyre me atë që përbënin dietën e tyre dekada më parë.