Studimi i fundit/ Vitamina D nuk përmirëson shëndetin e kockave – AlpeGossip
Studimi i fundit/ Vitamina D nuk përmirëson shëndetin e kockave

Studimi i fundit/ Vitamina D nuk përmirëson shëndetin e kockave

Një studim i kryer së fundmi ka zbuluar se suplementet e Vitaminës D nuk parandalojnë thyerjen e kockave dhe nuk përmirësojnë densitetin e tyre. Prej kohësh këto suplemente rekomandohen për moshat e treta, për të trajtuar ose parandaluar osteoporozën dhe problemet e kockave në përgjithësi. Ky studim nuk ka zbuluar ndonjë efekt klinik të suplementeve të Vitaminës D në frakturat e kockave. Ka prova të besueshme se Vitamina D nuk redukton thyerjen totale apo frakturat e kockave me 15%, një prag klinikisht shumë kuptimplotë. Madje kjo nuk varet nga doza që merrni, por thjesht se suplementet e Vitaminës D nuk kanë ndonjë efekt. Në studim u morën 81 njerëz të zgjedhur rastësisht, më së shumti gra të moshës mbi 65 vjeçe që merrnin një dozë të lartë të Vitaminës D çdo ditë.