Një rishikim i vitit 2009 në revistën ‘Cancer Letters Journal’ zbuloi se këto fito-ushqyesit e patateve të ëmbla ishin në gjendje të pengonin rritjen e qelizave të kancerit kolorektal në 48 përqind, transmeton lajmi.net.
Në lidhje me këtë, përmbledhje e revistës ‘The British Journal of Pharmacology’ theksoi efektet antioksiduese, anti-tumor dhe apoptotike të përbërjes së antociadinit në patate të ëmbla.
Së fundmi, një studim i Kolegjit të Shkencave të Ushqimit dhe Inxhinierisë zbuloi se një lloj niseshte në patatet e ëmbla me ngjyrë vjollce nxit prodhimin e acidit butirik, një acid yndyror të shkurtër që gjindet edhe në gjalpë.
Ky acid yndyror luan një rol në shëndetin e zorrëve dhe funksionimin e imunitetit, duke ulur inflamacionin dhe duke mbështetur mikrobiomi të shëndetshme.
Patatet e ëmbla ofrojnë më shumë se vetëm fito-ushqyes; ato janë gjithashtu një burim në vitaminë A, vitaminë C dhe atë B.