DISA KËSHILLA/ Si të kuptoni nëse kemi një ulçer në stomak dhe si të kujdesemi për të – AlpeGossip
DISA KËSHILLA/ Si të kuptoni nëse kemi një ulçer në stomak dhe si të kujdesemi për të

DISA KËSHILLA/ Si të kuptoni nëse kemi një ulçer në stomak dhe si të kujdesemi për të

Është tashmë një mit i vjetër që ulçera shkaktohet nga stresi. Në vend të kësaj, mjekët sot e dinë se këto plagë të dhimbshme që zhvillohen në stomak, ezofag dhe në pjesën e sipërme të zorrës  shkaktohen nga infeksionet dhe bakteret.

Çfarë shkakton ulcerat? Ndërsa ne e dimë tani se ulcerat janë rezultat i një infeksioni – një shkak i vetëm për ta ende nuk është identifikuar. WebMD thotë se doktorët e dinë se ulcerat janë rezultati përfundimtar i një çekuilibrimi në sistemin e tretjes. Por, ka disa kushte dhe faktorë që mund të rrisin rrezikun tuaj për zhvillimin e ulcerave, duke përfshirë:

– Përdorimi i ilaçeve si: aspirina, naproxen (Aleve, Anaprox, Naprosyn dhe të tjerë), ibuprofeni , Advil,

– Prodhimi i acidit të tepërt në stomak

– Pirja e tepërt e alkoolit

– Pirja e duhanit

– Sëmundje serioze

Si mund ta dini nëse keni ulçer?

Simptomat e një ulçere sipas Klinikës Mayo përfshijnë:

– Djegia dhe dhimbje që përkeqësohet vetëm nga acidi i stomakut

– Djegia që ndihet nga barku juaj deri në kockën tuaj të gjoksit

– Djegia është më e keqe kur stomaku juaj është i zbrazët

– Zjarret gjatë natës

– Ndihet përkohësisht kur hahet ushqime të caktuara

– Zjarret që vijnë dhe shkojnë çdo disa ditë, madje edhe javë

Por ka edhe shenja të rënda të ulçerës – dhe nëse i keni këto duhet të merrni menjëherë kujdes mjekësor:

– Vjellja e gjakut – e cila mund të duket e kuqe ose e zezë

– Gjaku i errët

– Përzierje / ose vjellje

– Humbje e pashpjegueshme e peshës

– Ndryshimet në oreks

Si mund ta trajtoni ulçerën?

Nëse i njihni këto simptoma dhe doktori juaj ju diagnostikon me ulçer, hapi i parë mund të jetë trajtimi i infeksionit që ka shkaktuar ulçerën. Mjeku juaj mund të përshkruajë medikamente për të bllokuar prodhimin e acidit në mënyrë që të keni ulçer më pak të trazuar dhe të promovoni shërimin. Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se shumica e kohës, këto trajtime punojnë. Por ndonjëherë simptomat tuaja mund të vazhdojnë. Pra, mos lejoni që ata të vazhdojnë , flisni me mjekun tuaj menjëherë nëse ulçera juaj nuk duket të jetë e shëruar.