E DINIT? Çfarë është “seksi efikas” dhe pse duhet ta bëni më pak?! – AlpeGossip
E DINIT? Çfarë është “seksi efikas” dhe pse duhet ta bëni më pak?!

E DINIT? Çfarë është “seksi efikas” dhe pse duhet ta bëni më pak?!

“Ai më pyeti: ‘Çfarë duhet të bëjmë këtë të shtunë?’. Ndërsa do të kisha dashur të kisha thënë, ‘Le të shijojmë trupat e njëri-tjetrit’, nuk e bëra,” tha Jen, 38 vjeç.

Jen besonte se seksi që do të bënte në mënyrë të pashmangshme me burrin e saj prej nëntë vitesh do të ishte i njëjtë si zakonisht – i nxituar.

“Pse mendoni se ai nuk do të donte të bënte seks për periudha më të gjata?”

Ajo nuk ngurroi, duke përmendur një listë provash:

Ai mbyllet dhe vesh rrobat direkt pas seksit; ai thotë gjëra të tilla si: “Ne kemi gjëra më të mira për të bërë sesa seks nonstop në shtrat”, dhe ai e ndryshon temën kur ajo i sugjeron të planifikojnë një mbrëmje seksuale. “Ishte ndryshe në fillim të marrëdhënies sonë,” shton ajo me dëshpërim.

*Bisedë mes psikologes dhe Jen (emër ilustrues).

Shumë burra dhe gra vijnë në zyrën time duke dashur të zgjerojnë eksperiencat e tyre seksuale, por ankohen se partneri i tyre duket se dëshiron një orgazëm shpejt ose se e ka “mbaruar” seksin. Dhe hulumtimi e mbështet këtë, duke gjetur se si meshkujt ashtu edhe femrat heteroseksuale duan që seksi (si marrëdhëniet ashtu edhe “paraloja”) të zgjasë më gjatë.

Nëse të dy burrat dhe gratë thonë se duan të bëjnë seks që të zgjasë më gjatë, atëherë pse shumica e çifteve kalojnë përfundimisht në seks të shpejtë dhe “efektiv”?

Gjatë fazave fillestare të marrëdhënies, ne kalojmë kohë të përqendruar tek njëri-tjetri, duke shijuar ndjesitë e këtij personi të ri, duke mësuar për trupin e tij dhe duke u emocionuar nga prekjet e tij të para.

Ne nuk e dimë saktësisht se çfarë i pëlqen personi tjetër, kështu që ka shumë eksperimente. Kalojmë orë të tëra duke mësuar se çfarë i bën ata të dridhen nga kënaqësia. Mund të duhet shumë kohë dhe eksplorim për të mësuar preferencat e të dashurit tuaj të ri.

A ka përfitime nga seksi efikas?

Seksi efikas është i shpejtë dhe i drejtpërdrejtë. Kjo sugjeron – që ne jemi bërë ekspertë për të hequr qafe njëri-tjetrin. Ne kemi kuptuar se çfarë funksionon për t’i dhënë kënaqësi partnerit tonë dhe për të arritur orgazmën. Por pasi të kemi mësuar modelet e të dashurit tonë, atëherë mund të biem në një rutinë për t’u marrë direkt me të njëjtat lëvizje.

Në fund të fundit, ne kemi oraret e gjumit të fëmijëve për të ndjekur, dreka për të përgatitur dhe afate të ngutshme në punë. Pse të humbim kohë për zbulime të mëtejshme nëse tashmë e dimë se çfarë na pëlqen të dyve?

Të metat e seksit efikas

Studiuesit kanë zbuluar se ka arsye të mira për të investuar në seks joefikas. Kur analizuan elementet e “seksit optimal”, ata zbuluan një kohëzgjatje të zgjatur të seksit (më shumë se 30 minuta) dhe se aktet më të ndryshme shoqërohen me kënaqësi më të madhe seksuale.

Bota jonë po përshpejtohet dhe duket sikur kemi gjithnjë e më pak kohë për t’u kënaqur me shqisat tona. Seksi është një vend ku mund të ngadalësojmë dhe të jemi të pranishëm, prandaj le ta prakiktojmë më shpejt të bërit seks *joefikas*. Ky është nga të paktat raste, kur joefikas = më mirë.

Burimi: Psychology Today// Petra Zebroff, terapiste seksi