E DINIT? Shkencëtarët e hapësirës do t’ju paguanin 19 mijë dollarë për të qëndruar shtrirë – AlpeGossip
E DINIT? Shkencëtarët e hapësirës do t’ju paguanin 19 mijë dollarë për të qëndruar shtrirë

E DINIT? Shkencëtarët e hapësirës do t’ju paguanin 19 mijë dollarë për të qëndruar shtrirë

Shkencëtarët gjermanë të hapësirës do paguajnë vullnetarët rreth 19 mijë dollarë që të shtrihen në krevat për 60 ditë për të provuar efektet negative të mungesës së peshës në trupin e njeriut.

Studimi afatgjatë që synon të kuptojë ndikimin e mikrogravitetit tek astronautët gjatë udhëtimit të zgjeruar hapësinor në Hënë dhe Mars, përfshin 12 burra dhe 12 gra që duhet të qëndrojnë në shtrat për dy muaj në Qendrën e Hapësirës Gjermane (DLR) në Köln .

“Fluturimi hapësinor do të vazhdojë të jetë i rëndësishëm në të ardhmen për të kryer eksperimente në mikrogravitet, por ne duhet ta bëjmë atë sa më të sigurt për astronautët”, tha Hansjörg Dittus, anëtar i Bordit Ekzekutiv të DLR për Kërkimin dhe Teknologjinë Hapësinore.

Periudhat e zgjatura kohore në një mjedis të tillë shkaktojnë atrofi të kockave dhe të muskujve, reduktojnë funksionin kardiovaskular dhe detyrojnë lëngjet trupore për të lëvizur në pjesën e sipërme të trupit. Ajo gjithashtu mund të çojë në dobësi, marramendje, të përziera, shqetësime të brendshme të veshëve dhe dhimbje të prapashpinës.