FAKTET: Keni harruar gjë të bëni SEKS? Këto janë ARSYET – AlpeGossip
FAKTET: Keni harruar gjë të bëni SEKS? Këto janë ARSYET

FAKTET: Keni harruar gjë të bëni SEKS? Këto janë ARSYET

Njerëzit që kanë televizorë në dhomë kanë gjashtë përqind më pak të gjasa të bëjnë seks çdo javë, tregon një studim i ri.

Sipas shkencëtarëve të Universitetit të Delaware, njerëzit në mbarë botën po tregojnë gatishmëri për të zëvendësuar shoqërimin elektronik me shoqërinë njerëzore. Hulumtuesit pohojnë se televizioni shoqërohet me vdekshmërinë e jetës seksuale, por shton se smartfonët mund të jenë vrasësi i vërtetë i seksit. Studimi, i cili analizoi gati katër milionë njerëz nga 80 vende, ndjek hulumtimet që zbuluan se një person mesatar bënte seks vetëm tre herë në muaj në vitin 2010, krahasuar me pesë herë në vitin 1990.

Të bësh seks të paktën një herë në javë ngadalëson plakjen tek gratë sepse rrit gjatësinë e telomereve, zbuloi një studim. Këto kapakë përfundojnë me fijet e ADN-së, me gjatësi më të gjata që lidhen me plakjen e ngadalshme, jetëgjatësinë më të gjatë dhe përmirësimin e shëndetit të përgjithshëm. Telomerët e grave zgjaten nëse bëni seks të rregullt, pavarësisht nëse janë të kënaqura seksualisht me marrëdhëniet e tyre, shton hulumtimi. Studiuesit besojnë se seksi mund të ngadalësojë plakjen te gratë duke zbutur stresin dhe duke përforcuar sistemin e tyre imunitar.

Shkencëtarët nga Universiteti i Kalifornisë, San Francisko, analizuan intimitetin fizik, si dhe mbështetjen e partnerit ose konfliktin, kënaqësinë e përgjithshme të marrëdhënieve dhe stresin në 129 nëna në marrëdhëniet afatgjata. Mostrat e gjakut u morën nga pjesëmarrësit e studimit për të përcaktuar gjatësinë e telomereve. Studimi u krye për një javë. Autori kryesor Tomás Cabeza de Baca tha: “Me kalimin e kohës, telomerët e shkurtuar mund të kontribuojnë në sëmundjet kronike degjeneruese dhe vdekjen e parakohshme. Intimiteti seksual mund të dëmtojë efektet e stresit duke reduktuar sistemet e reagimit të stresit dhe duke rregulluar përgjigjen imune. Me kalimin e kohës, këto modele të funksionit të stresit duhet të rezultojnë në gjatësi më të gjatë telomere”.

Smartfonët mund të jenë vrasësi i vërtetë i seksit

Hulumtuesit e University of Delaware analizuan miliona njerëz në pesë kontinente. Duke folur për rolin e mundshëm të

smartfonëve, ata shkruan: “Kohët e fundit, kultura popullore ka pohuar se smartfonët janë duke vrarë jetën seksuale të njerëzve. Popullsia jonë e studimit banon në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme dhe është anketuar kryesisht rreth vitit 2010, para se të ketë disponueshmëri të gjerë të smartfonëve. Në vendet me smartfonë të kudondodhur, ata mund të jenë vrasës i vërtetë i seksit”. Rezultatet më tej sugjerojnë se të ardhurat, mosha apo niveli i arsimit nuk ndikojnë aq sa teknologjia.

Cilat janë përfitimet shëndetësore të seksit?

Nga djegia e kalorive në rritjen e sistemit imunitar dhe madje duke luftuar shenjat e plakjes, studime të shumta sugjerojnë se seksi i rregullt me të vërtetë rrit mirëqenien e një personi.

Sipas mjekes gjinekologe, Dr Sherry Ross, kryerja e marrëdhënieve seksuale bën që një grua të djegë rreth 69 kalori, veçanërisht nëse ato janë në një pozicion mbizotërues ose arrijnë orgazmën.

Një jetë e shëndetshme seksuale gjithashtu rrit sistemin imunitar të një personi për shkak prodhimit në nivele më të larta të antitrupave.

Përveç kësaj, kontraktimi i muskujve gjenitalë mund të zvogëlojë shqetësimin e dhimbjeve menstruale dhe dhimbjes së kokës.