GJATË PERIUDHËS SË KORONAVIRUSIT/ 6 mënyra si të kujdesesh për shëndetin tënd mendor – AlpeGossip
GJATË PERIUDHËS SË KORONAVIRUSIT/ 6 mënyra si të kujdesesh për shëndetin tënd mendor

GJATË PERIUDHËS SË KORONAVIRUSIT/ 6 mënyra si të kujdesesh për shëndetin tënd mendor

Ndërsa lajmet për koronavirusin (COVID-19) mbizotërojnë gjithandej dhe shqetësimi i publikut është në rritje, grupet e shëndetit mendor në Europë dëshirojnë t’ju kujtojnë se sa e rëndësishme është të kujdesesh për shëndetin mendor, po aq sa edhe për shëndetin fizik.

Shëndeti i mirë mendor dhe mirëqenia pozitive mund t’ju ndihmojnë të përballoni më mirë kërcënimin e COVID-19 dhe pasigurinë që po krijon.

Ka shumë mënyra për të mbajtur një sens kontrolli për të lehtësuar ankthin ndaj këtij virusi të tmerrshmëm, por jo vetëm! Këtu janë gjashtë prej tyre:

1. Kërkoni informata të sakta nga burime legjitime

Kufizoni veten në leximin e informacioneve vetëm nga burime zyrtare si Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) ose Komisioni Evropian. Këto burime të besueshme informacioni janë thelbësore për të shmangur frikën dhe panikun që mund të shkaktojë dizinformimi.

2. Kujdesuni për veten tuaj

Kujdesi për veten në vazhdën e shpërthimit të koronavirusit përfshin përqendrimin në gjërat që mund t’i kontrolloni (si të keni higjienë të mirë) në vend të atyre që nuk mundeni (ndalimi i virusit). Kur është e mundur, mbajini aktivitetet tuaja rutinore normale: të hani ushqime të shëndetshme, të flini mjaftueshëm dhe të bëni gjëra që ju pëlqejnë. Konsideroni të krijoni një rutinë të përditshme që i jep përparësi mirëqenies dhe shëndetit pozitiv mendor.

3. Mbështesni njerëzit përreth jush

Mbajtja në kontakt me miqtë dhe familjen tuaj mund të lehtësojë stresin e shkaktuar nga COVID-19. Të flasim përmes shqetësimeve dhe ndjenjave mund t’ju ndihmojnë të gjeni mënyra për t’u marrë me sfidat. Ndihma për njerëzit e tjerë në kohën e tyre të nevojës dhe për të arritur tek dikush që mund të ndjehet i vetëm është po kaq e vlefshme për shëndetin tuaj.

4. Mbani një ndjenjë shprese dhe mendimi pozitiv

Provoni dhe përqendrohuni në gjëra që janë pozitive në jetën tuaj. OBSH rekomandon të gjesh mundësi për të forcuar zërat, tregimet pozitive dhe imazhet pozitive të njerëzve vendas që kanë provuar koronavirusin dhe janë rikuperuar ose që kanë mbështetur një të dashur përmes rimëkëmbjes dhe janë të gatshëm të ndajnë përvojën e tyre.

5. Njihni ndjenjat tuaja

Është normale të ndjeheni të mbingarkuar, të stresuar, të shqetësuar ose të mërzitur, midis një game të gjerë reagimesh të tjera emocionale, në situatën aktuale. Kjo mund të jetë kohë e mirë për të shkruar në një ditar, për të folur me të tjerët, për të bërë diçka krijuese ose për të praktikuar meditimin.

6. Merrni kohë për të biseduar me fëmijët tuaj për shpërthimin e COVID-19

Aktualisht është po aq e rëndësishme për të ndihmuar fëmijët të përballen me stresin dhe t’i mbroni ata nga ndonjë histeri koronavirus. Përgjigjuni pyetjeve të tyre dhe ndani fakte në lidhje me COVID-19 në një mënyrë që fëmijët të mund të kuptojnë. Përgjigjuni reagimeve të fëmijës suaj në një mënyrë mbështetëse, dëgjoni shqetësimet e tyre dhe kushtojini kujdes, vëmendje. Siguroni fëmijët tuaj se ata janë të sigurt.