GURË NË VESHKA GJATË SHTATZËNISË? Ja shkaktarët dhe simptomat – AlpeGossip
GURË NË VESHKA GJATË SHTATZËNISË? Ja shkaktarët dhe simptomat

GURË NË VESHKA GJATË SHTATZËNISË? Ja shkaktarët dhe simptomat

Gurët në veshka mund të jenë shumë të dhimbshëm për tu duruar, veçanërisht kur jeni shtatzënë. Ndërsa shumica e gurëve në veshka mund të kalojnë pa nevojë për ndonjë trajtim, disa prej tyre mund të shkaktojnë dhimbje të forta.

Në raste të tilla rekomandohet trajtimi mjekësor. Gurët në veshka në tremujorin e tretë të shtatëzanisë gjithashtu mund të shkaktojnë punë, prandaj është gjithmonë ideale të kërkoni ndihmë mjekësore në rast se vëreni shenja të gurëve në veshka.

Shkaqet e gurëve në veshka gjatë shtatëzanisë

Edhe pse të mbetesh shtatzënë nuk do të thotë që rrezikon më shumë të marrësh gurë në veshka, ka disa shkaqe që mund të lidhin gurët në veshka dhe shtatzëninë.

Disa nga shkaqet e zakonshme të gurëve në veshka gjatë shtatëzanisë janë:

1)Mungesa e lëngjeve

Një arsye e zakonshme për gurët në veshka është konsumimi joadekuat i ujit.

Mungesa e lëngjeve në trupin tuaj shkakton një rritje të përqendrimit të mineraleve si fosfori dhe kalciumi në urinë, gjë që çon në formimin e gurëve në veshka.

Gjatë shtatëzënësisë, trupi juaj kërkon më shumë ujë se zakonisht. Pirja më pak se sasia e kërkuar e ujit në këtë mënyrë mund të çojë në gurë në veshka.

2) Predispozicioni gjenetik

Faktori gjenetik i trupit tuaj mund të rrisë gjithashtu shanset tuaja për gurë në veshka.

Nëse jeni nga një familje me një incidencë të lartë të hiperkalciuria – një gjendje ku ka një sasi të tepërt të kalciumit në urinë – mund të jeni më të prirur për gurët në veshka gjatë shtatëzënësisë.

3) Acarim i zorrëve

Nëse keni ndjeshmëri gastrointestinale, mund të jeni të prirur për hiperkalciuria ose të keni një rrezik më të lartë për gurët në veshka.

Kjo për shkak se inflamacioni kronik në zorrët mund të rrisë numrin e joneve të kalciumit që depozitohen në veshkë, të cilat më pas shndërrohen në kristale.

4) Filtrimi i rritur

Për shkak të një rritje të aktivitetit filtrues të veshkave, sasia e acidit urik që ju nxjerrin gjithashtu mund të rritet, gjë që mund të çojë në gurë të acidit urik.

5) Dilatimi i mitrës

Trakti urinar i sipërm mund të bëhet i madh gjatë shtatëzanisë, gjë që mund të shkaktojë një pastrim jo të plotë të urinës dhe të rrisë rrezikun e formimit të gurëve në veshka.

6) Infeksionet e traktit urinar

Infeksionet e vazhdueshme të traktit urinar gjatë shtatëzanisë mund të jenë tregues i gurëve në veshka.

Shenjat dhe simptomat e gurit në veshka gjatë shtatëzanisë nuk janë ndryshe nga ato të zakonshme. Duke filluar nga dhimbjet intensive ku zona e dhimbjes bazohet në vendin ku guri është, brenda.

– Nëse guri është në veshkën tuaj, do të pësoni dhimbje në shpinë, nën zonën e kafazit të brinjëve.

– Sapo guri të zhvendoset drejt ureterit, do të pësoni dhimbje në anën e trupit tuaj. Ndërsa guri lëviz më tej poshtë ureterit, madje mund të ndjeni dhimbje pranë organeve gjenitale ose në kofshë.

-Nëse guri ka udhëtuar poshtë dhe është i mbërthyer në skajin e poshtëm të ureterit, ka të ngjarë të keni dhimbje të mëdha gjatë urinimit poashtu.

-Ndërsa gurët në veshka lëvizin spontanisht, ato mund të dëmtojnë indet dhe qelizat në veshka. Kjo mund të çojë në gjak në urinë.

Përveç këtyre simptomave, mund të keni edhe të vjella, nauze, ethe me të dridhura.