JA PSE MJEKËT I INJOROJNË/ 4 shenjat që paralajmërojnë se trupi juaj nuk po merr vitaminë B12 – AlpeGossip
JA PSE MJEKËT I INJOROJNË/ 4 shenjat që paralajmërojnë se trupi juaj nuk po merr vitaminë B12

JA PSE MJEKËT I INJOROJNË/ 4 shenjat që paralajmërojnë se trupi juaj nuk po merr vitaminë B12

Vitamina B12 është një vitaminë mjaft e rëndësishme për shëndetin e indeve nervore, funksionimin e trurit dhe prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut. Mungesa e vitaminës B12 mund të çojë në vështirësi neurologjike dhe në anemi. Vitamina B12 është e disponueshme në mënyrë natyrale tek mishi dhe peshku, por veganët mund t’i marrin ato edhe si suplemente shtesë.

Trupi i njeriut mund ta ruajë vitaminën B12 deri në katër vjet dhe çdo sasi e tepërt e saj eliminohet nëpërmjet urinës. Metabolizmi i çdo qelize në trup varet nga vitamina B12, pasi ajo luan rol në sintezën e acideve yndyrore dhe prodhimin e energjisë.

Mungesa e vitaminës B12 mund të çojë në depresion si dhe në konfuzion mendor. Për të rriturit rekomandohet deri në 2.4 mikrogram në ditë (mcg). Nëse merrni më shumë se sa janë nevojat e organizmit, trupi ynë e eliminon vetë atë nëpërmjet urinës.

Megjithatë, duhet të dini se doza të larta të vitmainës B12 mund të kenë efekte anësore të tilla, si: marrje mendsh, të përziera dhe të vjella. Pa pasur mjaftueshëm vitaminë B12 nuk mund të kemi mjaftueshëm qeliza të kuqe të gjakut (eritrocite) dhe si rrjedhim nuk do të qarkullojë mjaftueshëm oksigjen në gjithë organizmin tonë. Pra do të gjendemi në një situatë anemie nga pamjaftueshmëria e qelizave të kuqe të gjakut dhe kjo zakonisht shoqërohet me ftohjen, kryesisht të këmbëve dhe të duarve.

Një tjetër shenjë klinike mund të jetë ndjesia e mpirjes, ose e “shpimit me gjilpëra” e duarve, ose e këmbëve, pasi mungesa e vitaminës çon në dëmtimin e mbulesës së fijeve nervore. Sëmundje të ndryshme të aparatit tretës çojnë në mangësi të thithjes së vitaminës B12.

Sëmundje të tilla mund të përmendim ato që rrisin aciditetin e stomakut dhe të zorrëve si për shembull ulcerat kronike dhe gastriti kronik. Prandaj është shumë e rëndësishme që këto patologji të trajtohen në kohën e duhur dhe mënyrën e duhur.

Nëse jeni duke fjetur normalisht dhe ende janë të lodhur, mund të jetë koha për të parë më nga afër nivelin e vitaminës B12. Lodhja kronike është një simptomë e zakonshme e mungesës së vitaminës B12. Më pak qeliza të kuqe të gjakut do të thotë më pak oksigjen, dhe më pak oksigjen mund të çojë në një ndjenjë të përditshme të lodhjes.

A keni vërejtur se keni vështirësi në kryerjen e detyrave të përditshme? A e ke të vështirë të vendosësh enët në lavatriçe? Kur detyrat e përditshme janë të lodhura, është koha që të pyesni mjekun tuaj për të kontrolluar nivelin e vitaminës B12.