KORONAVIRUSI/ Si kryhet dhe sa kushton testi për Covid-19 – AlpeGossip
KORONAVIRUSI/ Si kryhet dhe sa kushton testi për Covid-19

KORONAVIRUSI/ Si kryhet dhe sa kushton testi për Covid-19

Qendra për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (CDC) dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) sugjerojnë që të kontaktoni me mjekun nëse keni simptoma si kollë, probleme me frymëmarrjen, ethe dhe temperaturë. Sigurisht që të paturit simptoma jo detyrimisht do të shoqërohet me kryerjen e testit për Covid-19 pasi mjekët mund të konstatojnë që keni ftohje, grip ose ndonjë alergji sezonale.

Në rastet kur mjekët dyshojnë se mund të jeni prekur nga koronavirusi, kryhet testi, që vjen në disa forma.

1) Marrja e një mostre në zonën e hundës ose fytit. Kjo realizohet me mjete të ngjashme me kunjat me pambuk për veshët.

2) Marrja e mostrës në hundë. Kjo metodë përfshin injektimin e një tretësire të kripur në hundë dhe më pas heqjen e saj përmes thithjes nëpërmjet pajisjeve.

3) Një tub i hollë me dritë i quajtur bronkoskop vendoset në gojë dhe mushkëri, ku mblidhet një mostër për analiza.

4) Një test pështyme. Nëse keni një kollë me gëlbazë, mund të kërkohet që pacienti të kollitet dhe të nxjerrë pështymën, e cila përdoret si mostër.

5) Test gjaku. Bëhet fjalë për testin standard të gjakut.

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave ka aprovuar testin e shpejtë për koronavirusin, që zhvillohet duke marrë mostra nga hunda, fyti dhe mushkëritë.

Silva Bino nga Instituti i Shëndetit Publik tregoi për News24 një javë më parë se testi i koronavirusit kushton 15,000 lekë dhe shpenzimet mbulohen nga shteti. Testi kryhet duke marrë mostra në faring, hundë dhe gojë, por mund të kryhet edhe analiza e gjakut. Pas kësaj faze, mostrat dërgohen për shqyrtim te Instituti i Shëndetit Publik.