Mbajini sa më larg/ Këto ushqime po na ekspozojnë drejt kancerit – AlpeGossip
Mbajini sa më larg/ Këto ushqime po na ekspozojnë drejt kancerit

Mbajini sa më larg/ Këto ushqime po na ekspozojnë drejt kancerit

Të jetuarit shëndetshëm është padyshim qëllimi i secilit prej nesh. Kujdesi ndaj vetes fillon që nga detajet më të vogla të përditshmërisë tonë.

A e keni menduar se sa të rrezikuar mund të jemi nëse nuk zgjedhim siç duhet ushqimet që konsumojmë?

Sipas studimeve është publikuar një listë e plotë e produkteve ushqimore të cilat përmbajnë substanca kancerogjene duke shkaktuar kështu kancerin në imunitetin tonë. Për fat të keqë në këtë listë bëjnë pjesë një sërë ushqimet të cilat shumë prej nesh i kanë në përditshmërinë e tyre.

Ja kush janëproduktet ushqimore të cilat duhet t’i largoni sa më parë nga tavolina juaj:

Domatet e konservuara

Nëse konsumoni domate të konservuara ju e ekspozoni veten drejt kancerit. Shumë kanaçe të domateve të konservuara janë bërë nga bisfenoli A, i cili njihet edhe si BPA. Ka prova që BPA ndikon në sistemin hormonal dhe rrit rrezikun e kancerit të gjirit dhe prostatës.

 

Buka e bardhë

Buka e bardhë shkakton një rritje të madhe të nivelit të sheqerit në gjak që mund të çojë në kancer. Një studim tregoi se njerëzit që hanë pesë feta bukë të bardhë çdo ditë kanë dyfishin e mundësisë për të marrë kancerin e veshkave sesa njerëzit që hanë një fetë e gjysmë. Është mirë të konsumoni bukë të zezë!

 

Mishi i kuq

Konsumimi i mishit të kuq nuk do të thotë se ju do të prekeni nga kanceri, por ka një rrezik në rritje. Është veçanërisht e rrezikshme kur ruhet në një nxehtësi të lartë sepse formon një kimik të njohur si amine heterociklike. Mishi i kuq përmban nitrate të cilat bëhen kanceroze kur konsumohen dhe konsumimi i tepërt rezulton në formimin e përbërjeve nitrozo që sulmon membranat mukozale të zorrës së trashë. Ushqimi i mishit të kuq duhet të jetë i kufizuar dhe të kthehet në konsumimin e peshkut!

 

Miell i bardhë i përpunuar

Mielli i bardhë metabolizohet në trup si dhe sheqeri, megjithatë, i nënshtrohet një procesi të zbardhjes i cili është i dëmshëm për trupin tuaj dhe pas një periudhe të gjatë konsumimi, mund të krijojë qeliza të kancerit. Mielli i grurit është alternativa më e mirë sepse nuk kalon nëpër procesin e zbardhjes.

 

Mish i përpunuar

Pas përpunimit, mishi kthehet në një ushqim të konservuar, të tymosur, të thatë ose të trajtuar me nitrate. Studimet kanë treguar se nitratet janë të lidhur me disa lloje të kancerit.

 

Patatinat

Janë patate të skuqura që përmbajnë kimikatin e njohur si “acrylamide”, i cili shfaqet kur niseshteja i nënshtrohet një temperature të lartë. Organizata Botërore e Shëndetësisë e ka klasifikuar akrilamidin si kancerogjen, pasi studimet laboratorike kanë treguar se rrit rrezikun e kancerit.

 

Pijet e gazuara

Lëngjet përmbajnë shumë sheqer, janë të larta në kalori dhe përmbajnë 4-metilimidazol, që i jep pijeve të buta ngjyrën e tyre kafe. Studimet kanë treguar se këto kimikate rrisin rrezikun e kancerit. Disa vende kanë filluar të nxjerrin ligje për kufizimin e përdorimit të 4-metilimidazolit.

 

Kokoshkat

Problemi me kokoshkat nga mikrovala është se kokrrat janë të mbushura dhe të veshura me kimikate që nuk janë të mira për ne. Në disa raste, testet kanë treguar çlirimin e diacetil, një kimik toksik që ka qenë i lidhur me kancerin e mushkërive.

 

Alkooli

Konsumi i tepërt i alkoolit mund të çojë në kancer të trurit, laring, ezofag, mëlçi,stomak, prostatë, kancer pankreatik dhe kolorektal, sipas hulumtimeve. Arsyeja është se alkoli është formuar nga acetaldehidi që prish formimin e ADN-së dhe proteinave. Megjithatë, kjo nuk ndodh me verën e kuqe, e cila përmban resveratrol, e cila është e mirë për luftimin e kancerit.

 

Ushqime në skarë

Pjesët e karbonizuara përmbajnë një sasi të madhe të amines heterociklike, të cilat ne i kemi përmendur tashmë në rastin e mishit të kuq.