Mosmbajtja e urinës te gratë dhe burrat/ Shihni problemet që e shkaktojnë - AlpeGossip
Mosmbajtja e urinës te gratë dhe burrat/ Shihni problemet që e shkaktojnë

Mosmbajtja e urinës te gratë dhe burrat/ Shihni problemet që e shkaktojnë

Mosmbajtja e urinës nuk është një sëmundje, por një simptomë. Ajo mund të shkaktojë probleme mjekësore apo fizike të padukshme. Konsultimi me mjekun mund të zbulojë çfarë fshihet pas saj

Mosmbajtja e urinës ose humbja e kontrollit të vezikës për të mbajtur urinën, është një problem shqetësues dhe i shpeshtë. Shkaqet e mos mbajtjes së urinës (inkontinencës) janë të ndryshme në mosha të ndryshme, në meshkuj dhe femra. Dr. Shk. Rezar Rusi, urolog shpjegon se në fëmijëri, kontrolli i vezikës urinare zhvillohet më herët te vajzat se të djemtë dhe njomja e dyshekut është më e zakonshme të djemtë se te vajzat. Ndërsa në moshat e rritura, femrat janë më të predispozuara se meshkujt për zhvillimin e inkontinencës urinare për arsye të diferencave anatomike në zonën e legenit si dhe ndryshimet që ndodhin nga shtatzënia dhe lindja. Sidoqoftë shumë burra vuajnë nga inkontinenca. Me kalimin e moshës ajo shtohet, por nuk është pjesë e paevitueshme e plakjes.

 

Simptomat

Disa njerëz lagen më pak dhe rrallë, të tjerë janë vazhdimisht të njomur. Dallohen disa forma të mosmbajtjes së urinës.

Inkontinenca e stresit. Kjo konsiston në rrjedhje të pavullnetshme të urinës gjatë kohës që kollitet, teshtin, qesh, bën ushtrime fizike ose ngre pesha të rënda, veprime të cilat përcjellin shtrëngimin e barkut në vezike.

Inkontinenca nga ngacmimet (e urgjencës). Është një rrjedhje e pavullnetshme e urinës si rezultat i një ndjenje të fortë urgjente të papritur për të urinuar që nuk mund ta ndalosh dot. Mund të lindë nevoja për të urinuar shpesh duke përfshirë dhe natën. Inkontinenca e urgjencës mund të shkaktohet nga shkaqe të vogla siç është infeksioni, ose nga shkaqe më të forta siç janë çrregullimet neurologjike ose diabeti.

Inkontinenca e mbimbushjes. Pacienti mund të ketë derdhje të shpeshtë ose të vazhdueshme të urinës në porcione të vogla si rezultat i mos zbrazjes tërësisht të vezikës.

Inkontinenca funksionale. Një dëmtim fizik ose mendor mund të bëjë që pacienti të mos arrijë në banjë në kohë. P.sh. nëse pacienti ka një artrit të theksuar, ai s’është në gjendje të zbërthejë shpejt pantallonat.

Inkontinenca e përzierë. Do të thotë që pacienti vuan nga disa lloje inkontinencash urinare.

Kur duhet bërë vizita te mjeku

Pacienti mund të ketë ndrojtje për të diskutuar shqetësimin e tij për mos kontrollimin e urinimit me mjekun, por nëse inkontinenca është e shpeshtë ose prek cilësinë e jetës, është e rëndësishme të këshillohesh, mbasi prezenca e inkontinencës urinare mund të tregojë se ka një problem serioz të fshehur, të shkaktojë një kufizim të aktiviteteve, ose kufizon ndërveprimet shoqërore, si dhe të shtojë rrezikun e rrëzimit të të moshuarve kur ata nguten për të shkuar në banjë.

Shkaqet

Inkontinenca urinare nuk është një sëmundje, por një simptomë. Ajo mund të shkaktojë probleme mjekësore apo fizike të padukshme. Konsultimi me mjekun mund të zbulojë çfarë fshihet pas inkontinencës.

Inkontinenca urinare e përkohshme

Disa pije, ushqime dhe medikamente mund të veprojnë si diuretike (shkarkues të ujit), duke stimuluar vezikën dhe duke shtuar volumin e urinës. Këto janë; alkooli, kafeina, çaji dhe kafeja e dekafeinuar (pa kafeinë), pijet e gazuara, sheqeri artificial, shurupi i misrit. Ushqimet pikante si dhe ato acide ose më shumë sheqer, veçanërisht agrumet. Medikamentet për sëmundje të zemrës ose tensionit të gjakut, qetësues dhe relaksues të muskujve, si dhe doza të larta vitamine B dhe C.

Incontinenca e urinës mund të shkaktohet gjithashtu edhe nga sëmundje që mjekohen lehtë, si:

Infeksione të traktit urinar. Infeksionet mund të irritojnë vezikën duke shkaktuar një ndjenjë të fortë, urgjente, urinimi dhe nganjëherë inkontinencë. Shenja të tjera të infeksionit të traktit urinar janë: djegie gjatë urinimit dhe urinë me erë të rëndë.

Kapsllëku (konstipacioni). Rektumi është i vendosur pranë vezikës dhe shumë nga nervat e tij janë të përbashkët për të dy organet. Nevoja (feçe) e fortë dhe kompakte që gjendet në rektum, ngacmon këto nerva, i bën ato tepër aktive si rezultat shton frekuencën e urinimit.

Inkontinenca urinare e vazhdueshme

Inkontinenca urinare mund të jetë gjithashtu e vazhdueshme, e shkaktuar nga probleme fizike, ose ndryshime të tjera, si:

Shtatzënia. Ndryshimet hormonale dhe shtimi i peshës së mitrës, mund të shkaktojë inkontinencë stresi.

Procesi i lindjes. Lindja natyrale nëpërmjet vaginës, mund të dobësojë muskujt që shërbejnë për kontrollin e vezikës si dhe mund të dëmtojë nervat e vezikës dhe indet mbështetëse duke çuar në rrëshqitje të dyshemesë së legenit. Kjo bën që vezika, mitra, rektumi dhe një pjesë e zorrës së hollë të shkasin poshtë pozicionit normal duke hyrë në vaginë. Kjo gjendje mund të shoqërohet me inkontinencë.

Ndryshimet e moshës. Plakja e muskulit të vezikës mund të zvogëlojë kapacitetin e vezikës për të depozituar urinën.

Menopauza. Mbas menopauzës, gratë prodhojnë më pak estrogjen, një hormon që ndihmon në mbajtjen e shëndetshme të shtresave të vezikës dhe të ureterës. Përkeqësimi i këtyre indeve mund të rëndojë inkontinencën.

Histerektomia (heqja e mitrës). Vezika dhe mitra ndihmohen pothuajse nga të njëjtët muskuj dhe ligamente. Çdo ndërhyrje kirurgjikale që kryhet në sistemin riprodhues duke përfshirë heqjen e mitrës, mund të dëmtojë muskujt mbështetës të dyshemesë të legenit duke çuar në inkontinencë.

Prostata e zmadhuar. Veçanërisht në burra të moshuar, inkontinenca shpesh është si rezultat i zmadhimit të gjëndrës së prostatës e njohur si hiperplazia beninje e prostatës (BPH).

Kanceri i prostatës. Ne burrat, inkontinenca e stresit ose inkontinenca e urgjencës, mund të shoqërohet me kancer të prostatës të patrajtuar, por më shpesh ajo vihet re si një komplikacion i kancerit të trajtuar.

Obstruksioni. Një tumor kudo qoftë përgjatë pjesës së poshtme të traktit urinar, mund të bllokojë rrjedhën normale të urinës, duke të çuar në inkontinencë të mbimbushjes. Gurët urinarë që janë masa të forta të formuara në vezikë, disa herë japin kullim të pavetëdijshëm të urinës.

Çrregullimet neurologjike. Skleroza multiple, sëmundja e Parkinsonit, goditja cerebrale, tumori në tru ose një dëmtim i palcës së kurrizit mund të çrregullojnë kalimin e sinjaleve të nervat që kontrollojnë vezikën duke shkaktuar inkontinencë urinare.

Faktorët e rrezikut

Gratë janë më të predispozuara për të patur inkontinencën e stresit. Shtatzënia, lindja, menopauza dhe anatomia normale e femrës, janë faktorë të veçantë vetëm për gratë. Megjithatë, burrat me probleme të prostatës kanë rrezik të rritur për inkontinencën e urgjencës dhe atë të mbi mbushjes.

Me rritjen e moshës, muskujt e vezikës dhe të uretrës humbin forcën e tyre. Me kalimin e moshës ndodhin ndryshime që ndikojnë në pakësimin e kapacitetit urinë mbajtës të vezikës duke rritur mundësinë e urinimit të pavullnetshëm.

Mbipesha rrit presionin në vezikë dhe muskujt që e rrethojnë duke i dobësuar ato, kështu që procesi i kollitjes dhe teshtitjes shoqërohet me pikim të urinës në mënyrë të pavullnetshme.

Sëmundjet neurologjike dhe diabeti mund të rrisin rrezikun e inkontinencës.

Ndërlikimet e inkontinencës kronike përfshijnë:

Probleme të lëkurës. Meqenëse lëkura është e lagur në mënyrë të vazhdueshme, ajo mund të skuqet, të infektohet dhe të inflamohet.

Infeksione të traktit urinar. Inkontinenca rrit rrezikun e infeksioneve urinare të përsëritura.

Ndikim në jetën personale. Inkontinenca mund të dëmtojë marrëdhëniet sociale, të punës dhe personale.

Ekzaminimet dhe diagnoza

Është i rëndësishëm përcaktimi i llojit të inkontinences. Në bazë të saj vendoset për mënyrën e mjekimit. Mjeku fillon duke pyetur për historinë e sëmundjes dhe vazhdon me ekzaminimin fizik. Njëkohësisht pacientit i thuhet të bëjë një veprim të thjeshtë që konsiston në mbylljen e gojës, shtrëngimin e hundës me gishta dhe i kërkohet të sforcohet sikur do të nxjerrë frymën. Pas kësaj mjeku do të kërkojë një analizë të urinës. Kjo bëhet për të parë nëse ka shenja infeksioni, gjak në urinë ose anomali të tjera.

Ditari i vezikës, pacienti mban një ditar gjatë disa ditëve duke regjistruar sasinë e lëngjeve që pi, kohën kur urinon, sasinë e urinës që eliminon rastet kur ka nevojë urgjente për të urinuar si dhe numrin e episodeve të inkontinencës.

Matja e urinës së mbetur në vezikë pas urinimit. Pacientit i kërkohet të urinojë në një enë duke matur urinën e grumbulluar në të. Pastaj mjeku mat urinën e mbetur në vezikë më anë të ekos ose me anën e një kateteri. Një sasi e madhe urine e mbetur në vezikë tregon mundësinë e një bllokimi në traktin urinar ose një problem i lidhur me nervat dhe muskujt e vezikës urinare.

Ekzaminime speciale

Nëse kërkohet informacion i mëtejshëm, mund të rekomandohet: ekzaminim urodinamik; cistoskopia; cistograma; eko e legenit.

Trajtimi dhe medikamentet

Trajtimi i inkontinencës urinare varet nga lloji i inkontinencës, ashpërsisë e shenjave dhe shkaqeve të saj. Mund të nevojitet një trajtim i kombinuar. Fillimisht mjeku rekomandon mjekimin më të lehtë dhe pastaj sugjeron opsione të tjera nëse i pari s’jep rezultat.

Pajisje mjekësore

Pajisje të projektuara për trajtimin e grave me inkontinencë:

Tampon uretral, është një pajisje e vogël si tampon, njëpërdorimshëm që futet në uretre përkohësisht, përpara një aktiviteti fizik të veçantë, siç është tenisi i cili mund të shkaktojë inkontinencë. Kjo shërben si një tapë për të parandaluar lagjen dhe hiqet para urinimit.

Unazë e fortë që futet në vaginë dhe lihet gjithë ditën. Kjo pajisje mban lart vezikën meqë ajo shtrihet pranë vaginës duke parandaluar kullimin e urinës. Mund të përfitojnë prej saj rastet me inkontinencë që janë pasojë e rrëshqitjes (prolaps) së vezikës ose mitrës.

Terapitë intervenuese

Injeksione të materialeve mbushëse. Konsiston në injektimin e një materiali sintetik në indet që mbështjellin uretrën. Materiali mbushës shtyp uretrën dhe redukton pikimin e urinës. Kjo procedurë është shumë më pak efikase se metodat me invazive siç janë ato për inkontinencën e stresit dhe kërkon te përsëritet në mënyrë të rregullt.

Toksina butilinike tip A (Botox). Nga injeksionet e Botox në muskulin e vezikës përfitojnë pacientët që kanë një vezikë superaktive. Në përgjithësi botoxi ju rekomandohet personave vetëm nëse mënyra e parë e mjekimit s’ka qenë e suksesshme.

Stimuluesit e nervave. Nën lëkurë implantohet një pajisje e ngjashme me pace maker (që përdoret në kardiologji), për të dërguar impulse elektrike të padhembshme te nervat që kontrollojnë aktivitetin e vezikës (nervat sakrale). Stimulimi i nervave sakrale mund të kontrollojë inkontinencën e urgjencës në qoftë se metodat e tjera nuk kanë funksionuar. Pajisja mund të implantohet nën lëkurë në zonën e vitheve dhe të lidhet direkt me nervat sakrale, ose të dërgojë impulset në këto nerva nëpërmjet nervit të nyjës së këmbës.

Mjekimi kirurgjikal

Në qoftë se metodat e tjera s’japin rezultat, atëherë mund të përdoren procedura të ndryshme kirurgjikale.

Ushtrimet e muskujve të dyshemesë së legenit

Mjeku rekomandon kryerjen e ushtrimeve të shpeshta që ndihmojnë në forcimin e muskujve që marrin pjesë në kontrollin e urinimit. Këto ushtrime që njihen ndryshe dhe si ushtrime të Kegel janë në mënyrë të veçantë efektive në inkontinencën e stresit, por mund të ndihmojnë gjithashtu edhe inkontinencën e urgjencës. Për të bërë këto ushtrime të muskujve të dyshemesë së legenit, ju do imagjinoni sikur po tentoni të stoponi rrjedhjen e urinës:

Shtrëngoni muskujt që shërbejnë për stopimin e urinës për pesë sekonda, pastaj lëshoni për pesë sekonda të tjera.

Vazhdohet duke e mbajtur të shtrënguar çdo herë deri dhjetë sekonda.

Qëllimi është të kryhet ky ushtrim tre herë rresht duke e përsëritur dhjetë herë në ditë.

Teknika ndihmëse

Trajnimi i vezikës, për të vonuar urinimin në momentin që lind nevoja urgjente për urinim. Fillohet me mbajtjen e urinës për 10 minuta sa herë që ka nevojë për urinim urgjent. Qëllimi është që të zgjatet koha midis urinimeve deri në dy ose katër orë.

Urinimi i dyfishtë. Kjo nënkupton një urinim normal, pastaj pritet pak minuta dhe provohet përsëri për të urinuar. Ndihmon në zbrazjen më të plotë të vezikës duke evituar inkontinencën e mbimbushjes.

Grafiku i urinimit, për të urinuar çdo dy ose katër orë në vend të urinimit sipas nevojës.

Menaxhim i dietës dhe lëngjeve, për të rifituar kontrollin e vezikës. Duhen evituar alkooli, kafeja dhe ushqimet me aciditet. Pakësimi i konsumimit të lëngjeve, rënia në peshë ose shtimi i aktivitetit fizik mund të lehtësojnë problemin.

Medikamentet

Antikolinergjikët → Këto mund të qetësojnë një vezike super aktive dhe mund të ndihmojnë në inkontinencën e urgjencës. Ekzistojnë disa medikamente si oxibutynin (Ditropan), tolterodine (Detrol), darifensacin (Enablex), fesoterodin (Toviaz), solifenacin (Vesicare) dhe trospium (Sanctura).

Mirabegron (Myrbetriq) → Përdoret në trajtimin e inkontinencës së urgjencës (nga stimulimet e forta të vezikës). Ky relakson muskujt e vezikës urinare dhe shton sasinë e urinës në vezikë. Gjithashtu ai rrit sasinë e urinës që derdhet në të njëjtën interval kohe duke bërë të mundur zbrazjen tërësisht të vezikës.

Alfa bllokuesit → Këto përdoren te burrat me inkontinencë të urgjencës (nga stimulime të vezikës) ose inkontinencë nga mbingarkesa. Ato veprojnë duke relaksuar muskujt e qafës së vezikës dhe muskujt e prostatës duke lehtësuar zbrazjen e vezikës. Disa nga këto medikamente janë: tamsulosin (Omnic), alfuzosin (Xatral), silodosin (Rapaflo), terazosin (Hytrin) dhe doxazosin (Cardura).

Estrogjene lokale → Kjo përdoret te gratë. Estrogeni lokal që mund të jetë në formë kremi, unazë ose copë vendoset në vaginë duke ndihmuar në tonifikimin dhe rigjallërimin e indeve të uretrës dhe zonës se vaginës. Kjo mund të pakësojë disa nga shenjat e inkontinencës.