Shenjat se jeni prekur nga sëmundja e mykut dhe që ju ende nuk i dini – AlpeGossip
Shenjat se jeni prekur nga sëmundja e mykut dhe që ju ende nuk i dini

Shenjat se jeni prekur nga sëmundja e mykut dhe që ju ende nuk i dini

 

Shumë lloje të mykut janë jashtëzakonisht toksike, disa janë edhe vdekjeprurëse. Sipas faqes së internetit të CDC-së në internet, vlerësohet se ekzistojnë diku midis 10 dhe 300 mijë lloje të ndryshme të mykut. Shumica prodhojnë mikotoksina që janë në gjendje të shkaktojnë një sërë problemesh serioze shëndetësore. Përveç mykotoksinave, të cilat janë kimikate toksike të prodhuara nga myku, një numër i panumërt i sporesh të vogla dhe të padukshme gjithashtu përhapen.

Kur myku hyn në sistemin tonë të trupit mund të shkaktojë atë që njihet përgjithësisht si ‘sëmundja e mykut’.

Disa prej problemeve që shkakton, përfshin reaksione të tilla si inflamacion, alergji, skuqje, astmë dhe probleme të tjera të frymëmarrjes.

Tek lista më poshtë po ju rendisim disa nga simptomat më të zakonshme që lidhen me sëmundjen e mykut.

Lëkura e thatë dhe plagët
Vjen si rrjedhojë e toksicitetit të lëkurës

Ndryshimet në “shëndetin” e syve
Çdo ndryshim në ndjeshmërinë ndaj syve duhet gjithmonë të merret seriozisht. Në kushtet e ekspozimit ndaj mykut ajo mund të përfundojë duke shkaktuar alergji dhe në shumë njerëz shkakton simptoma që përfshijnë shikim të turbullt, skuqje dhe kruajtje.

Dhimbje koke
Ata që vuajnë nga dhimbjet kronike të kokës ose migrena, mud ta gjejnë rrënjën tek myku. Sinuset shpesh bëhen të infektuara dhe të përflakura kur merrni frymë nën grimcat e mykut në ajër. Presioni i sinusit është ajo që shkakton dhimbjet e kokës.

Depresioni
Ndjenjat e trishtimit dhe depresionit kanë qenë të lidhura me sëmundjen e mykut dhe studimet kanë zbuluar se hapësirat me lagështirë dhe të errëta janë ideale jo vetëm për rritjen e mykut, por edhe për të pasur një efekt negativ në shëndetin tonë mendor.

Vështirësia e frymëmarrjes
Çështjet e lidhura me frymëmarrjen janë ndër simptomat më të zakonshme të sëmundjes së mykut. Kollitja, frymëmarrja e rënduar etj tregojnë alergji të ekspozimit ndaj mykut. Njerëzit me astmë zakonisht përjetojnë simptoma shumë më të këqija për shkak të të gjitha mikotoksinave dhe spores së mykut të pranishme në ajër në çdo kohë, gjë që mund të shkaktojë sulme të astmës.

Dhimbje trupi
Dhimbje të pashpjegueshme të muskujve, pa shkak të qartë, mund të jetë simptomë e sëmundjes së mykut.

Ka një numër të shenjave të tjera të sëmundjes së mykut dhe ato përfshijnë si në vijim:

Tështitja
Rrjedhje hundësh
Lodhje
Shtim në peshë
Dhimbje në stomak
Diarre
Shtrëngim në gjoks
Kjo është arsyeja pse është shumë e rëndësishme të kërkoni trajtim mjekësor nëse mendoni se mund të jeni ekspozuar ndaj mykut!