STUDIM I FUNDIT/ Shkencëtarët zbulojnë pse femrat vendosin të bëjnë këtë veprim… – AlpeGossip
STUDIM I FUNDIT/ Shkencëtarët zbulojnë pse femrat vendosin të bëjnë këtë veprim…

STUDIM I FUNDIT/ Shkencëtarët zbulojnë pse femrat vendosin të bëjnë këtë veprim…

Zgurdullimi i syve është tipike për femrat, por këtë mund ta shohim edhe te meshkujt.

Zgurdullimi i syve nuk është gjest me të cilin shërbehen vetëm femrat por edhe meshkujt, mirëpo shkenca ka shpjeguar përse damat adhurojnë ta bëjnë këtë gjest.

Mjekja Tracy Vaillancourt, ka bërë një hulumtim me të cilin ka treguar që sjellja e këtillë sikur e nervit të sëmurë, sepse pikërisht edhe është ashtu.

– Zgurdullimi me sy i femrave është pjesërisht strategji evolutive, ka deklaruar mjekja. Femrat gjatë evoluimit kanë fshehur agresivitetin e tyre nga meshkujt duke përdorur të ashtuquajturin agresion indirekt, i cili përfshin edhe të kritikuarit e konkurrencës, përhapjen e thashethemeve dhe përjashtimin nga shoqëria, si edhe zgurdullimin e syve.

Shkaku për të është dëshira për të mbijetuar. Kjo konkretisht do të thotë që meshkujt me armiqtë dhe konkurrencën i kanë qëruar hesapet në luftë, ndërkaq femrat kanë zgjedhur shkathtësitë më pak të rrezikshme.

Psikologia Lisa Damour, në një artikull të publikuar në NY Times, ka shpjeguar edhe për çfarë arsye çdo tinejxhere disa herë në ditë zgurdullon sytë.

Sipas saj, kjo është e vetmja mënyrë që vajza e re e nënshtruar të shprehë dëshirën e vet për pavarësi.

– Nëse zgurdullon sytë derisa i largon enët, tinejxherja ju bën me dije që ajo është shtet i pavarur që tani lëshon pe nën pushtetin regjional, ka theksuar Damour.

Kjo ndryshe do të thotë, që do t’i largojë enët, por vetëm kur prindërve t’u tregojë qëndrimin e vet.