ALARMI I SHËNDETËSISË!/ Pesticidet shkaktojnë rritjen e lindjeve të fëmijëve autikë… – AlpeGossip
ALARMI I SHËNDETËSISË!/ Pesticidet shkaktojnë rritjen e lindjeve të fëmijëve autikë…

ALARMI I SHËNDETËSISË!/ Pesticidet shkaktojnë rritjen e lindjeve të fëmijëve autikë…

Për herë të parë, një studim ka gjetur një lidhje të mundshme mes një pesticidi dhe rrezikut të një gruaje shtatzënë për të lindur një fëmijë me autizëm, thonë studiuesit.

Një studim i publikuar në “The American Journal of Psychiatry” zbuloi se ekspozimi ndaj DDE, i cili formon pas DDT-së të pesticideve të ndaluara tani, mund të dyfishojë mundësinë që një grua të lindë një fëmijë autik.

Dr. Priyanka Chaurasia – një studiuese tha se hulumtimi i ri është “i rëndësishëm sepse krijon dëshmi që faktorët e mjedisit luajnë një rol më të madh në shkaktimin e autizmit sesa është menduar më parë”.

Janë marrë në shqyrtim dhe ndjekur mbi një milion shtatzëni nga viti 1987-2005 dhe ka rezultuar se ekziston vërtet një lidhje statistikore e pranisë së substancave së insekticideve në gjakun e nënave dhe mundësisë së shfaqjes së autizmit tek fëmijët.

Ka rezultuar se nënat që kishin qenë të ekspozuara më tepër ndaj këtyre substancave të dëmshme, kishin 32 % rrezik për të lindur fëmijë autikë. Kërkimi nuk thotë se ai është faktori i shqetësimeve të spektrit të autizmit, por është faktori I parë që dallohet të ketë lidhje dhe ndikim në shfaqjen e tyre.