Studimi i Harvardit: Ngrënia e bukës, makaronave dhe orizit ul rrezikun e vdekjes para kohe! – AlpeGossip
Studimi i Harvardit: Ngrënia e bukës, makaronave dhe orizit ul rrezikun e vdekjes para kohe!

Studimi i Harvardit: Ngrënia e bukës, makaronave dhe orizit ul rrezikun e vdekjes para kohe!

Heqja e karbohidrateve nga dieta mund të rrisë rrezikun e vdekjes së hershme. Kështu kanë dalë përfundimet e një studimi nga universiteti i Harvardit.

Gjetjet sugjerojnë se dieta, e cila inkurajon shkurtimin e të gjitha llojeve të bukës, patateve dhe makaronave nga dieta, mund të bëjë më shumë dëm sesa mirë.

Por studimi i 15,400 njerëzve, i udhëhequr nga Shkolla e Shëndetit Publik të Harvardit, zbuloi se ngrënia e shumë karbohidrateve është gjithashtu e dëmshme për shëndetin.

Studimi padyshim sugjeron të hahen nivele të moderuara të karbohidrateve, mjaftueshëm deri në 50-55 %. Njerëzit, dieta e të cilëve përbëhej nga më pak se 40 përqind dhe më shumë se 70 përqind e karbohidrateve kishin një rrezik më të lartë të vdekshmërisë.

Studimi, i botuar në revistën e shëndetit publik Lancet, shkon në një farë mënyre për t’i dhënë fund debatit të vjetër për dekada rreth faktit nëse heqja e karbohidrateve ose yndyrnave është mënyra më e mirë për të përmirësuar shëndetin.

Shkencëtarët amerikanë gjithashtu kanë parë rezultatet e kombinuara të studimeve të mëparshme duke përfshirë 432,000 njerëz nga më shumë se 20 vende, të cilat konfirmuan gjetjet e tyre.

Ata zbuluan se rreziku më i madh i heqjes së karbohidrateve ishte nëse njerëzit e zëvendësonin atë me mish dhe djathë.