STUDIMI I RI/ Njerëzit që konsumojnë këtë ushqim, mund të jetojnë më gjatë – AlpeGossip
STUDIMI I RI/ Njerëzit që konsumojnë këtë ushqim, mund të jetojnë më gjatë

STUDIMI I RI/ Njerëzit që konsumojnë këtë ushqim, mund të jetojnë më gjatë

Studimi i ri thotë se njerëzit që hanë rregullisht speca djegës mund të jetojnë më gjatë dhe se kanë “një rrezik të reduktuar ndjeshëm të vdekjes nga sëmundjet kardiovaskulare ose kanceri.”

Shkencëtarët vëzhguan 4,729 studime të specave djegës, duke përfshirë katër studime të mëdha që shqyrtuan implikimet shëndetësore të konsumimit të frutave pikante (po, frutave).

Ekipi më pas shqyrtoi të dhënat për shëndetin dhe dietën e rreth 570,000 njerëzve që shtrihen në të gjithë Italinë, Iranin, Kinën dhe Shtetet e Bashkuara, në një përpjekje për të krahasuar shëndetin e atyre që konsumojnë rregullisht speca djegës me ata që i hanë rrallë ose kurrë.

Në përgjithësi, studimi doli në përfundimin se njerëzit që i konsumojnë specat kanë më pak të ngjarë të vdesin nga kanceri ose problemet e zemrës, me një reduktim relativ në 26% të vdekshmërisë kardiovaskulare, 23% ulje të vdekshmërisë nga kanceri dhe 25% të vdekshmërisë në tërësi.

Bo Xu, autori kryesor i studimit dhe kardiolog, shpjegoi për The Independent:

“Ne u befasuam kur zbuluam se në këto studime të botuara më parë, konsumi i rregullt i specit djegës shoqërohej me një zvogëlim të përgjithshëm të rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare dhe vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet.”

Kjo thekson se faktorët dietikë mund të luajnë një rol të rëndësishëm në shëndetin e përgjithshëm.

Sidoqoftë, ai vazhdoi të shtonte:

“Arsyet dhe mekanizmat e saktë që mund të shpjegojnë gjetjet tona, sidoqoftë, aktualisht janë të panjohura. Prandaj, është e pamundur të thuash përfundimisht se ngrënia më shumë e specit djegës mund të zgjasë jetën dhe të zvogëlojë vdekjet, veçanërisht nga faktorë kardiovaskularë ose kanceri”, vazhdoi Xu.

Nevojiten më shumë kërkime, veçanërisht prova nga studime të kontrolluara rastësisht, për të konfirmuar këto gjetje paraprake.

Si rezultat i analizës së një numri studimesh të ndryshme, të kryera nga një numër i grupeve të ndryshme ndërkombëtare, sasia dhe lloji i specit djegës të konsumuar ndryshonin shumë, gjë që e bën të pamundur të përcaktohet se sa sasi shijeje pikante duhet apo se cili është lloji specifik i specit djegës që kontribuon më shumë në përfitimet e pretenduara shëndetësore.

Ekipi po vazhdon kërkimin në ndikimet e konsumit të specit djegës dhe pasi të kenë përfunduar analizën e të dhënave të tyre, pritet të botohet punimi i plotë.