VËMËNDJE! 3 përfitime të rëndësishme për shëndetin dhe mjedisin nga ushqyerja me bazë bimore – AlpeGossip
VËMËNDJE! 3 përfitime të rëndësishme për shëndetin dhe mjedisin nga ushqyerja me bazë bimore

VËMËNDJE! 3 përfitime të rëndësishme për shëndetin dhe mjedisin nga ushqyerja me bazë bimore

Dieta me bazë bimore fokusohet, siç tregon edhe emri i saj, në ushqimet me origjinë bimore. Këto përfshijnë të gjitha llojet e frutave, perimeve, drithërave, bishtajore, arra dhe fara. Shumica e njerëzve që hanë ushqime me bazë bimore ende konsumojnë mish dhe produkte shtazore, si bulmet dhe vezë, por pjesa dhe shpeshtësia me të cilën ata hanë këto ushqime është dukshëm më e ulët se ata që nuk ndjekin një dietë me bazë bimore. Mishi konsiderohet si shtesë në vakt dhe jo si ushqimi kryesor.

Pra, cilat janë përfitimet e një diete me bazë bimore?

Mbron nga sëmundjet kronike

Ushqimet bimore, si frutat dhe perimet, janë burime të pasura antioksidantësh që ndihmojnë në luftimin e stresit oksidativ, i cili shkakton shumë sëmundje kronike si sëmundjet kardiovaskulare, diabeti, dëmtime njohëse dhe madje edhe disa lloje kanceri. Reduktimi i konsumit të mishit dhe produkteve shtazore lejon marrjen më të madhe të këtyre ushqimeve të pasura me antioksidantë.

Në mënyrë të ngjashme, marrja e reduktuar e produkteve shtazore rezulton në marrjen e reduktuar të ushqimeve të ngopura dhe rritjen e marrjes së fibrave nga ushqime të tilla si frutat, perimet, bishtajore, arrat dhe farat. Këto modele diete po reduktojnë rrezikun e sëmundjeve metabolike si sëmundjet kardiovaskulare dhe diabeti.

Mund të ndihmojë në menaxhimin e peshës

Një dietë e pasur me fibra nga ushqimet bimore si frutat, perimet, drithërat, bishtajoret, arrat dhe farat do t’ju ndihmojë të ndiheni më të ngopur për më gjatë. Kjo nga ana tjetër shpesh do të çojë në reduktimin e marrjes ditore të energjisë dhe do të ndihmojë në menaxhimin e peshës.

Është e shkëlqyer për mjedisin

Prodhimi i ushqimit përbën pothuajse 30% të emetimeve totale të gazeve serrë. Këto industri zakonisht kërkojnë gjithashtu sasi të mëdha uji për të rritur kafshë qumështore dhe bagëti. Prandaj, një reduktim kolektiv i konsumit të mishit dhe produkteve shtazore do të rezultojë në një reduktim të ndjeshëm të emetimeve të gazeve serrë dhe përdorimit të ujit.

Ende nuk jeni të sigurt nëse një dietë me bazë bimore është e duhura për ju?